ABOUT TIPS ISLAM HEALTH

May 13, 2017

Tips Kuruskan Badan


Hai semua.
Haa sekarang ni ramai kan yang nak impikan badan yang langsing.
Atau dalam erti kata lain, kurus la senang huhu
Ada juga yang ambil pil kurus dan sebagainya. Tapi Miss A tak pernah cuba pun. Takut rasanya nak makan pil.
Okey. Jom baca tips di bawah ni. Mana tahu boleh kurus sebelum raya nanti ke. hehe

  • JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

  • AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan.Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL.Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

  • MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh.Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

  • ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

  • KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

  • AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya.Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

  • MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh.Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

  • KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.
Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan,beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.
Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda.
Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.
Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.
Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya.
Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman,ia jugameningkatkan pembakaran lemak.
Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil
bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.
 
  • SIMPAN SATU DIARI
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda.
Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

  • TUMPUKAN PERHATIAN UNTUK SIHAT, BUKAN KURUS
Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus.Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit
minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak ataulemak haiwan.

Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya.
Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan
sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gulamengandungi 32 kilokalori.

 Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing :

1. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat

2. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif.

3. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam.

4. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku.
 Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah

5. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.”

Haa itulah semua tips untuk kuruskan badan. Semoga berjaya untuk kurus :D
Thanks for reading guys


May 10, 2017

Blue Sky Tag #2 From Eyqin


I want to thanks a lot to sis Eyqin , for tagging me in your blue sky tag. Tapi terlewat sikit post. Sebab busy memanjang. hehe. sorry sis :D
RULES

- Thank the person who tagged you (dah thanks dah) haha
- Answer their 11 questions
- Tag 11 people
- Give them 11 questions to answer

Questions 

1. If someone insults you, what are you doing?
- Honestly, I will turn to be angry. But, I'll try to be patient. Because I know that person will get their retribution by God in this world or hereafter. I am very confident with god promises.

2. What kind of people do you like ?
- People that be honest to themselves and also to me. Not a specious person. Who is infront of me they look good. But, behind me, they talk bad about me.

3. Do you judge a person just from external ?
- No. Because external does not give a real meaning of the person.

4. What is your greatest strengh or weakness ?
- My greatest strengh is.... I also dunno haha.

5. If you could be any age for a month , what age would that be ?
- I want to be 5 years old. Because my family keep busy travelling at that time. I missed that moment so much and hoping it will happen again. InsyaAllah

6.  What strange thing have you eaten ?
-I never eat strange food.

7. Do you have anyone you to go for some advice ?
- Yes. of course my family :)

8. How would your friends describe you?
- They describe I am not very unfriendly with someone who I'm not recognize. But if I know them, I will turn friendly. InsyaAllah ahaha

9. If you are in a bad mood, do you prefer to be left alone or have someone to cheer you up ?
- I don't need someone to cheer me up. But, I just like to hear a ballad's song and cheering up song to cheer me up.

10.  What is the craziest thing you’ve ever done and would you do it again?
- No. I think , I never did the craziest thing haha.

11.  Do you believe in second chances?
- Sometimes I believe. Sometimes I don't. Because something that happened to me between someone which is make me doesn't believe in second chances. (50/50 maybe)

Alhamdulillah. done answering :)
Now, my turn to tag the awesome blogger in this second post. hihi

Blue Tag Sky Challenge to awesome blogger (randomly pickup from my cbox)

1. Shafyqa
2. Fatin
3.Masturah
4. Liena
5. Rasya
6. Syahira
7. Eira
8. Aina
9. Syilah
10. Syara
11. Eva Liana

The question you have to answer is :


1. What is your goals in life ?
2. The best place that you had visit ?
3. Tell me about your hobbies ?
4. Your favourite movie ? ( 5 only )
5. At what time you usually go to sleep at night ?
6. What is the happiest thing that happened in your life ?
7. What genre of music do you like ?
8. Try to imagine, your money in your hand is one million. What will you do with that money ?
9. Your ambition when you was kid ?
10. the memories that make you remember until today ?
11. Who is your idol ?

Happy answering guys ~
To those who answering my question, a big thanks I wish :)

May 7, 2017

Blue Sky Tag #1 from Syazana

 
Haaa, dah pukul 1 pagi rupenya. haha takpelah nak buat jugak. sebab esok busy.
Sebenarnya dah lama sis syazana tag saya. Tapi tak berkesempatan untuk buat entry Blue Sky Tag. Haa sekarang alhamdulillah dapat post. hehe

Okay ni first time cuba nak speaking-speaking english takpe la. campur-campur la english-malay k.. haha. First of all, a big thanks I want to say to sis syazana because tagging me to do this blue sky tag. hihi. Tak pernah pun sebenarnya terima challenge blue sky tag ni. haha. takpe #MissAcuba. haha

RULES

- Thank the person who tagged you (dah thanks dah) haha
- Answer their 11 questions
- Tag 11 people
- Give them 11 questions to answer

Questions 

1. How do you start a conversation?
 - First , I will smile at the person I want to talk to and start to talk about things that I want to talk to.

2. Best compliment you've received?
- I think i didn't have the best compliment that I received until today. But I hope one day, I will received the best compliment by my love ones.

3. What was the last picture you took with your phone?
- This is picture when I hang out with my love.


4. What was the last lie you told?
 - I don't remember what the last lie I told. haha sorry

5.  If you could wake up tomorrow in the body of someone else, who would you pick and why?
- I would pick Neelofa because I want to felt her condition right now. Because we know that Neelofa always bombarded with gossip and so on. Plus, she is also a successful woman in business. I want to felt this way because I'm also want to be like her. Neelofa is my idol :)

6. What cheers you up?
- The things that cheers me up is watching funny movie and listen to cheering up song like Kpop Song. Plus, I am Kpop Fan. Not a fanatic fan only love to their unique song hihi.

7. Who is your hero?
- Of course my dad.haha

8. What have you always wanted?
- Success. I want to be successful person in world or hereafter. InsyaAllah

9. What was your first thought when you woke up this morning?
- Nothing. If  i wake up, my mind is empty. haha

10. What question do you hate to answer?
- A question that look alike sarcastic. I really hate to answer this question

11. What is your biggest fear?
- When someone act very rude to my family even my family does not do anything to them.

Alhamdulillah done answering :)
I want to tag 11 people too to. So get ready okay :)

Blue Tag Sky Challenge to awesome blogger (randomly pickup from my cbox)
 
1. Nadia
2. Nurul
3. Izzah Alya
4.Mya
5. Sya
6. Anis Nabilah
7. Hayati
8. Lea Azleeya
9. Syadiya
10. CCL
11. Izati

The questions you have to answer is :)

1. What are the things you love the most ?
2. What are the things you hate most ?
3. If you are want to surfing internet with your smartphone, what is the app you open first ?
4. List down your favourite songs (5 songs only) :D
5. If someone hate you, what will you do ?
6. If you have a big problem that bothering your day, what will you do ?
7. What is your dream ?
8. Do you want to be a popular person ? Yes Or No ? Give a reason
9. What are the idols you want to meet to ( list 5 idols only )
10. Which country in this world you want to visit ?
11. What will you do and felt, when someone you love was back-up (defend) someone which is fighting with you ?

Do it for your blog okay :) just for fun. ngeee . Hoping you can answer my 11 questions :)
If you done, don't forget to comment okay :)

Sorry for my bad english language. Sebab dah lama tinggal BI ni. huhu

May 3, 2017

5 Tanda Bahawa Anda Perlu Ganti Cermin Mata Anda

 

abangbrian.com


Terasa nak update pasal cermin mata pulek malam ni. huhu
Sebab mata ni rasa sakit sangat + pening kepala sampai rasa mual-mual dah.
Cuba buka cermin mata, rupanya sebab cermin mata jadi sakit mata dengan pening apa semua ni.
Haa tu yang duk search search pasai artikel ni haa. Nak sure betul ke tak sebab cermin mata.
Korang yang ada masalah seperti Miss A, baca artikel ni sampai habis okay :)


Mata terasa sakit seperti kekejangan : Mata ialah lensa yang mempunyai kuasa fokus untuk melihat objek dari jauh atau dekat. Jika anda pemakai cermin mata, sudah tentu mata anda memerlukan lensa yang tepat untuk melihat. Kalau anda memakai lensa yang salah, otot mata anda terpaksa bekerja lebih dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Kerap sakit kepala : Mata yang kerap memberi tumpuan kebiasaanya akan berasa tidak selesa. bukan sahaja anda merasa sakit dibahagian mata, kepala anda juga menjadi mangsa. Jadi tukarkan kepada cermin mata yang baru jika sakit kepala mula menganggu aktiviti harian anda.

Kecilkan mata : Dah pakai cermin mata pun anda masih mengecilkan mata anda untuk melihat objek jarak jauh. Tapi tahukah anda, jika anda selalu mengamalkan tabiat tersebut lama-kelamaan rabun mata anda makin naik dan sakit kepala pun boleh berlaku.

Tidak boleh kawal dengan cahaya dan silau : Anda mungkin akan mengalami masalah dengan cahaya dari televisyen, komputer atau telefon pintar. Kalau boleh, anda ingin tetapkan cahaya yang paling malap kerana anda mula merasai mata anda tidak dapat silau cahaya tersebut. Sama juga bila berada diluar, anda sukar melihat kerana silau dari cahaya matahari.


Mengalami ketidakselesaan perut atau loya : Fakta yang tidak ramai tahu, dua pasang mata ini dicipta untuk melihat imej yang jelas. Jika mata yang sebelah kabur, otak akan menerima dua imej yang berbeza dan ia boleh menjadi penyebab rasa ketidakselesaan. 
Ada tak tanda-tanda ini pada mata anda? Kalau ada, cepat ke pusat optik untuk pemeriksaan mata! 

source ; abangbrian

Terima kasih sudi baca~ selamat malam :)

May 2, 2017

20 Tanda Iman Yang Lemah

Iman yang lemah merupakan penyakit hati. Semua penyakit ada petanda. Sama seperti petanda Iman yang lemah (penyakit hati). Tanda-tanda itu jelas dan kita dapat mencatatnya sehingga boleh melakukan pengujian sendiri terhadap kadar keimanan kita.
Terdapat 20 tanda iman yang lemah dan semoga kita dapat meningkatkan keimanan kita. Berikut ini senarainya:
1. Melakukan dosa tapi tidak merasa bersalah.

2. Memiliki hati yang keras dan tidak berkeinginan untuk membaca Al-Qur’an.

3. Merasa malas untuk berbuat baik, misalnya amat susah atau malas dalam melaksanakan solat.

4. Melalaikan sunnah.

5. Perasaan yang mudah berubah, contohnya cepat marah tentang suatu hal dan banyak terganggu.

6. Tidak merasakan apa pun ketika mendengarkan ayat-ayat Qur’an, misalkan ketika Allah memperingatkan kita tentang azab.

7. Menemukan kesulitan ketika mengingat Allah dan berzikir.

8. Tidak merasa bersalah ketika melakukan sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Islam.

9. Menginginkan status dan kekayaan.

10. Menjadi jahat, tamak dan kedekut, iaitu tidak ingin hartanya dibahagikan kepada orang lain.

11. Menyuruh orang lain untuk berbuat baik tapi sendirinya tidak mempraktikkannya.

12. Merasa senang atau gembira ketika sesuatu perkara yang buruk atau tiada kemajuan terjadi pada orang lain.

13. Hanya peduli pada yang halal dan haram saja; dan tidak menghindari yang makruh.

14. Mentertawakan seseorang yang melakukan suatu kebaikan yang kecil seperti membersihkan masjid.

15. Tidak peduli dengan keadaan umat Islam.

16. Tidak merasa bertanggung jawab untuk ikut memajukan Islam.

17. Menyukai berdebat walaupun itu tanpa bukti.

18. Tidak mampu menghadapi musibah, contohnya menangis dan berteriak dengan keras ketika ada kematian.

19. Menjadi terlena dan terlibat jauh dengan dunia, dengan sesuatu yang bersifat duniawi, iaitu merasa hancur dan pasrah ketika kehilangan harta kekayaan.

20. Menjadi lalai dan obses pada diri sendiri.

Bagaimana meningkatkan iman kita itu?

Membaca dan merenungkan makna dari Quran. Kemudian turun dan ketenangan hati kita menjadi lembut. Untuk mendapatkan manfaat yang optimum, ingatkan diri anda bahawa Allah berbicara kepada anda. Orang-orang yang dihuraikan dalam kategori yang berbeza dalam Quran; memikirkan yang mana yang anda mendapati diri anda masuk

Menyedari kebesaran Allah. Semuanya berada di bawah kawalan-Nya. Ada tanda-tanda dalam segala hal kita melihat bahawa mata kita untuk kebesaran-Nya. Segala sesuatu terjadi sesuai dengan izin-Nya. Allah mencatat dan melihat segala sesuatu, bahkan semut hitam di batu hitam pada malam tak berbulan hitam.

Buatlah upaya untuk memperoleh pengetahuan, setidaknya hal-hal dalam kehidupan sehari-hari misalnya bagaimana membuat wuduk dengan betul. Tahu makna di sebalik nama-nama Allah dan sifat-sifat. Orang yang mempunyai taqwa adalah mereka yang mempunyai pengetahuan.

Menghadiri mesyuarat di mana membuatkan kita mengingati Allah. Dalam pertemuan tersebut kita dikelilingi oleh malaikat.

Kita harus meningkatkan perbuatan baik kita. Salah satu perbuatan baik mengarah kepada perbuatan baik lainnya. Allah akan membuat jalan mudah bagi seseorang yang memberikan sedekah dan juga membuatnya mudah bagi dia untuk melakukan perbuatan baik. Perbuatan baik haruslah dilakukan secara terus-menerus.

Kita harus sentiasa mengingati mati kerana megingati mati adalah perosak kepada kesenangan di dunia fana ini. Perlulah kita ingat bahawa, ingat mati ni bukan sebab kita menjadi takut untuk melalui hari-hari mendatang tetapi berwaspada dalam melakukan perbuatan-perbuatan di dunia ini.

  Ingat akhirat itu peringkatnya berbeza, misalnya ketika kita diletakkan dalam kubur, ketika kita dihisab, adakah kita akan berada di syurga atau neraka.

Berdoa, menyedari bahawa kita memerlukan Allah. Rendah hati. Jangan mengingini hal materi dalam kehidupan ini.

Cinta kita kepada Allah Subhana Wa Ta’ala harus ditunjukkan dalam tindakan. Kita harus berharap Allah akan menerima doa-doa kita, dan berada dalam ketakutan jika kita melakukan kesalahan. Sebelum tidur, kita harus berfikir tentang apa yang baik yang kita lakukan selama hari itu.

Menyedari kesan daripada dosa dan ketidaktaatan-iman seseorang meningkat dengan perbuatan baik dan iman kita berkurang oleh perbuatan buruk. Segala sesuatu yang berlaku adalah kerana Allah mahukannya. Ketika musibah menimpa kita-itu juga dari Allah. Ini adalah akibat langsung dari ketidaktaatan kita kepada Allah.

Jom kita sama-sama perbaiki diri kita ke arah kebaikan. InsyaAllah
Thanks for reading my entries.

Apr 27, 2017

Antara Matrikulasi & Diploma


Sape dapat matrik, angkat tangan cepat. haha
Korang mesti dah check kan, nak tahu dapat ke tidak. . Ke ada lagi yang belum check ?
hah kalau belum, pergi check k. mana tahu kita dapat tempat belajar sama ke. haha

Korang yang dapat tawaran ke matrikulasi tu tahniah Miss A ucapkan :) Yang tak dapat tu, jangan bersedih-sedih. Rezeki Allah itu luas :) Ada la rezeki awak tu nanti yer.

Saya berkesempatan nak update pasal ni pun sebab ramai kawan-kawan saya tak tahu nak buat pilihan yang mana. Antara sambung diploma atau ke matrikulasi. Jadi saya search punya search terjumpa la entry ni. So, ini sebagai perkongsian kepada korang yang sedang otw nak sambung belajar soon. haha.

Entry kali ini pun saya ambil dari website Ini.
Korang yang masih tak tahu lagi kelebihan dan kekurangan matrikulasi atau diploma, korang boleh refer entry saya ini ye :)

happy reading guys.

Kelebihan Matrikulasi

  1. Program under KPM. Tidak perlu bayar malahan elaun diberikan kepada pelajar sepanjang pengajian.
  2. Tempoh pengajian yang pendek iaitu setahun dan terus dapat sambung ijazah.
  3. Sesuai bagi pelajar lepasan SPM yang tidak pasti halatuju masa depan untuk futher apa.

Kekurangan Matrikulasi

  1. Subjek padat dan pembelajaran dalam masa yang singkat.
  2. Perlukan result yang gempak atau akan di tendang keluar.
  3. Result matrikulasi dapat pointer 3.5 pun belum tentu boleh dapat course yang diidamkan.
  4. Jika result matrikulasi bawah 3.0 kebanyakannya dapat course lelong.
  5. Sijil lepasan Matrikulasi tidak boleh digunakan untuk dapatkan kerja.
  6. Hanya terdapat kursus matrikulasi bagi sains hayat (biologi), sains fizikal (fizik)dan perakaunan.
  7. Kurang praktikal

Kelebihan Diploma

  1. Lebih praktikal dari Matrikulasi kerana sesetengah kursus diploma terdapat practical training.
  2. Lebih tinggi peluang kerja bagi yang ada experience diploma dan ijazah berbanding matrikulasi dan diploma.
  3. Diploma dilengkapkan dengan pelbagai skills tambahan bagi minor course.
  4. Pembelajaran lebih santai.
  5. Sijil Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrikulasi dan Asasi.
  6. Peluang yang lebih tinggi untuk sambung degree di tempat pengajian yang sama compare dengan matrikulasi jika pelajar dapat result yang sama.
  7. Sambung pengajian ijazah dengan hanya 2 tahun atau 2 tahun setengah kerana boleh pengecualian kredit(subjek yang dah diambil ketika diploma, tak perlu diambil lagi semasa ijazah) depend pada jenis course yang diambil.

Kekurangan Diploma

  1. Masa pembelajaran yang panjang iaitu kebiasannya 3 tahun.
  2. Mungkin melekakan bagi yang mudah terpengaruh.
  3. Tiada elaun dan pilihan yang ada ialah pinjaman PTPTN.

Mana Yang Terbaik Antara Matrikulasi dan Diploma

 

Setiap apa pun perkara dalam dunia ini pasti ada kelebihan dan kekurangannya. Walaupun dalam senarai di atas banyak kelebihan belajar diploma tapi semua itu pun boleh berubah bergantung pada diri kita sendiri untuk mengatasinya, sama ada nak berusaha untuk berjaya atau tidak. Kalau dengar pendapat ramai orang lain memang macam-macam versi ada yang cakap bagus belajar matrikulasi, diploma itu rugi. Dan ada yang cakap matrikulasi rugi, diploma bagus.

Jika anda seorang pelajar yang mampu untuk belajar dalam tempoh pengajian yang singkat selama setahun memang cik tom suggestkan anda pergi sambung ke matrikulasi. Lebih jimat masa pengajian. Belajar bersungguh-sungguh, jangan terleka dan sebaiknya score pointer 3.8 ke atas untuk dapatkan course ijazah yang diidamkan.

Namun sekiranya memang semenjak dari awal korang tak berminat untuk sambung ijazah bidang sains ataupun akaun dan ada target pekerjaan yang diidamkan, cik tom suggest korang sambung diploma dari awal. Nanti bila dah habis 3 tahun korang boleh apply ijazah dan dapat pengecualian kredit ijazah untuk 2 tahun.**
Matrikulasi+ Ijazah= total tempoh pengajian
1+3=4 tahun
Diploma + ijazah= total tempoh pengajian
3+2 tahun= 5 tahun
Pelajar perlu sedar bahawa penentuan arah masa depan bukan hanya bergantung kepada permintaan keluarga atau terikut-ikut kawan tetapi anda perlu menilai sendiri kelayakan, minat, tahap kelulusan serta keupayaan diri sebelum memohon atau memilih sesuatu kursus. Tepuk hati dan tanya akal fikiran dimanakan kemampuan diri anda?? Anda sebagai pelajar perlu ada keupayaan untuk mencabar diri sendiri bagi penentuan arah masa depan. Selamat Maju Jaya!!
**pengecualian kredit dari diploma ke ijazah bergantung pada jenis course.
Terima kasih sudi baca ~

Apr 24, 2017

Gema Gegar Vaganza Mengangkat Lagu Nasyid


Gema Gegar Vaganza menampilkan empat kumpulan nasyid popular dan enam penyanyi solo yang bakal berentap di pentas persembahan mingguan yang akan bersiaran secara langsung dari Pusat Konvensyen CIDB, Cheras.

Pengurus saluran Astro Oasis, Ahmad Fuad Mat Ali berkata, selain peserta solo, program yang membariskan 10 peserta itu juga turut menampilkan penyertaan artis berkumpulan bagi sama-sama berentap untuk merebut gelaran juara.

“Untuk penganjuran kali pertama ini, pentas Gema Gegar Vaganza akan digegarkan oleh barisan penyanyi yang pernah mewarnai industri hiburan tanah air selain mempunyai portfolio seni yang hebat.
“Inspirasi daripada sambutan hangat daripada Gegar Vaganza, pertandingan ini turut menerapkan format dan konsep sama dengan elemen yang sinonim seperti persembahan pembukaan oleh pengacara dan kejutan,” katanya kepada mStar Online.

http://www.kosmo.com.my

Peserta Gema Gegar Vaganza

  1. Hijjaz
  2. Saujana
  3. Mirwana
  4. Unic
  5. Hafiz Hamidun
  6. Ana Raffali
  7. Azmi Caliph Buskers
  8. Izam EYE
  9. Bienda
  10. Wani

Gema Gegar Vaganza bersiaran secara langsung selama lapan minggu di Pusat Konvensyen CIDB, Cheras bermula 8 April, 2 minggu lepas.

Ia juga akan disiarkan menerusi saluran Astro Oasis (106) dan Maya HD (135) pada setiap hari Sabtu, 9 malam.

Dalam pada itu, Ahmad Fuad berkata, Gema Gegar Vaganza dapat menjadi satu medium bagi menyampaikan mesej dakwah yang berkesan dan atas dasar itu Astro Oasis memperkenalkan program itu namun bersifat lebih terbuka dan komtemporari sesuai dengan kehendak masa kini.

“Jika kita perhatikan, kini terdapat banyak lagu berunsur ketuhanan dan nasihat yang boleh kita ketengahkan.

“Kami berharap dengan pendekatan diketengahkan masyarakat akan membuka mata dan minda seterusnya mengiktiraf bahawa lagu-lagu yang membawa mesej-mesej positif dan berunsurkan Islamik tidak hanya terhad pada genre muzik nasyid sahaja,” katanya.

Bercakap lanjut mengenai Gema Gegar Vaganza, Ahmad Fuad berkata, setiap peserta perlu tampil bebas memilih apa sahaja genre namun ia mestilah mengandungi unsur nasihat dan aksi serta pemakaian selari dengan ajaran Islam.

Kepada korang semua yang melepas dan tak dapat tengok rancangan Gema Gegar Vaganza ni, korang boleh visit entry kat bawah ni untuk tonton secara atas talian. Nak download pun boleh juga y.


Juri

Dari segi pemarkahan pula, barisan peserta akan diadili sepenuhnya oleh tiga juri profesional berdasarkan kriteria pemarkahan yang telah ditetapkan.

“Kerusi panas juri pula akan diduduki oleh dua orang juri tetap iaitu Farihin Abdul Fattah, seorang komposer dan penerbit yang tidak asing lagi dalam dunia seni hiburan Islam.

“Beliau akan ditemani oleh Oki Setiana Dewi, seorang pelakon Indonesia yang berpengaruh dan aktif dalam hal-hal berkaitan keagamaan di Indonesia manakala, seorang juri jemputan akan diundang pada setiap minggu,” katanya.


Hos Program

Siti Nordiana, Achey Bocey dan Fikri (Lawak Solo).
 

Hadiah

Juara Gema Gegar Vaganza bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM100,000 beserta trofi. Naib juara pula akan memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM30,000 beserta trofi manakala hadiah tempat ketiga akan mendapat wang tunai bernilai RM20,000 beserta trofi.

Tempat keempat pula bakal meraih wang tunai RM10,000 beserta trofi dan pemenang bagi kategori ‘Pilihan Penonton’ yang diundi menerusi sistem dalam talian pula akan membawa pulang wang tunai RM5,000.

Jadi korang semua jangan lupa saksikan program Gema Gegar Vaganza ini di Astro Oasis dan Maya HD setiap hari Sabtu jam 9.00 malam.

Rancangan yang paling saya minat :D . Sebab mereka ketengahkan unsur-unsur islamik yang boleh membuatkan kita kembali mengingati Allah swt :) .  Korang semua macam mana ?

Thanks for reading this entry guys.

source ; sini

Apr 21, 2017

Tips Mudah Minum Air 3 Liter Sehari

- Air kosong, nampak mudah hendak minum, akan tetapi ternyata bukan mudah seperti disangka. Lebih - Lebih lagi, mengikut sukatan keperluan berat badan dan paras air yg setara, dengan berat badan kita.
- Air adalah satu elemen yang sangat penting didalam tubuh kita, ini kerana kandungan air dalam badan manusia 60% - 70% dari berat badan. Kandungan air dalam lemak, hanya 10%, tetapi bagi mereka yang obesiti, kandungan air dalam tubuh adalah kurang 60% . Jadi pengambilan air yang mencukupi secara konsisten membekalkan tubuh yg cergas, sihat dan mampu mendapatkan berat yang ideal.
Ramai yang kata, termasuk saya sendiri, susah nak minum air 3 Liter sehari. Mungkin kita tak tahu cara/waktu nak minum air yang betul kan ? Okey so sekarang ni jom baca sampai bawah. Moga ia bermanfaat :)

Tips Mudah Minum Air 3 Liter Sehari

Minum 2 gelas air, sebaik sahaja bangun dari tidur dapat mengaktifkan dan mencergaskan organ dalaman. (petua awet muda nie tau, rugi tak ikut, hihihi)

Minum air 1 gelas selepas solat subuh.

Minum air 1 gelas sebelum mandi.

Minum air 1 gelas Selepas mandi dapat membantu mengurangkan tekanan darah rendah.

Minum air 1 gelas selepas solat zuhur

Minum 2 gelas air 20 minit, sebelum makan, membantu sistem penghadaman

Minum 1 gelas air selepas solat asar

Minum 1 gelas air sebelum mandi petang.

Minum 1 gelas air selepas solat maghrib

Minum 1 gelas air selepas solat isyak

Minum 1 gelas air sebelum tidur, mampu menggelakkan strok dan serangan jantung pada waktu malam.

- Mungkin kalau korang yang baru nak start minum air dalam kuantiti yang banyak ni, akan ulang-alik ke tandas. Sebab rasa nak buang air kecil selalu je. huhu. Ni mula-mula je ye. Kalau lama-lama korang dah biasa. takde dah ulang-alik ke tandas tu. hehe
- Sama macam saya ni jugak. Masa first time minum air segelas, 2 gelas. Mula la nak ke tandas. Tapi alhamdulillah, lama-lama okey :)
Haaa 13 gelas terus dalam sehari. Okey la kan. Dapat menjadikan kita lebih sihat. InsyaAllah.
Kalau korang taknak minum 3 liter sehari pun tak apa. 
Yang penting jangan minum 1 gelas air je sehari. Sebab 1 gelas tu tak cukup tau. Lagi-lagi musim panas ceng-ceng (kelantan's languange) macam ni haha
Kalau saya, minum 3-4 gelas macam tu je sehari.
13 gelas ni belum cuba je lagi. hahaha 😂

Kenapa kita kena minum banyak sangat air ni ?
Apa kelebihan dia ?
Kalau tak minum air banyak macam ni tak boleh ke ?

Persoalan yang selalu bermain di minda, haa nak tahu kena baca bawah ni :D keburukan yang uols dapat bila tak minum air cukup.

10 Kesan Buruk Kurang Minum Air Kosong!

1. Lemah daya ingatan/mudah lupa dan keliru.
2. Lesu pada waktu siang hari.

3. Mudah Sakit Kepala.

4. Memperlahankan kadar metabolisme badan. (berat badan sukar turun)

5. Dehidrasi (tubuh akan mengalami dehidrasi menyebabkan cairan diotak akan menurun, pengangkutan oksigen yang seharusnya mengalir keotak berkurang. Akibatnya sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang.

6. Darah menjadi lebih pekat.

7. Degupan jantung semakin meningkat.

8. Meningkatkan risiko kanser usus, kanser pundi kencing dan kanser payudara.

9. Menganggu fungsi ginjal, ini kerana air sangat penting untuk mencegah penyakit batu karang. (minum air secukupnya maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah luruh bersama air kencing)

10. Kulit menjadi kusam, ini kerana kurang minum air menyebabkan aliran darah dalam kapilari dikulit juga tidak maksimal.

Tengok tu. Banyak kan keburukan dia.
So sekarang, jom kita cuba praktikkan minum air 13 Liter sehari.
InsyaAllah boleh :)

Thanks for reading my entries 😍

Apr 17, 2017

5 Tips Mengatasi Stress

 

Stress.
Semua orang alami stress kan ?
Dan ada juga yang baca artikel ni pun sedang stress.
Takpe. Korang senyum, kosongkan minda dan lupakan sekejap masalah ataupun perkara yang membuatkan korang stress tu.
Tak boleh jugak ?
Kalau tak boleh, korang kena baca artikel ni sampai habis.
Moga artikel Miss A kali ni dapat membantu korang :)


Tips Mengatasi Stress :-


1. Tidur Sejenak
Tidur sejenak selama 30 – 45 minit akan menyegarkan tubuh kembali. Orang-orang ternama yang memanfaatkan tidur siang untuk menangani stres adalah John F. Kennedy, Thomas Edison dan Salvador Dali.

2. Pengurutan
Anda boleh mengunjungi seorang pakar urut profesional ataupun meminta pasangan atau seorang sahabat untuk mengurut otot-otot leher dan bahu anda.

3. Mengekspresikan diri secara artistik
Jadilah orang yang kreatif dan alihkan energi anda secara positif. Anda boleh cuba untuk belajar acting(cehh) haha, atau memainkan alat muzik, mengambil gambar, melukis, menulis puisi ataupun menyanyi. Muzik adalah media pereda stres yang sangat baik. Memainkan alat muzik atau cuma sekadar mendengar muzik sangat membantu untuk melegakan stres.

4. Kerap ketawa
Cara ini bukan rahsia lagi. Tertawa boleh menyebabkan stres yang ada hadapi menjadi lebih ringan. Sentiasa tunjukkan ekspresi yang menyenangkan diwajah anda. Cuba la tengok rancangan yang dapat membuatkan anda ketawa :)

5. Bersikap lembut terhadap diri sendiri
Sama ada disedari atau tidak, sebenarnya kita secara terus-menerus berbicara kepada diri kita sendiri. Berbicara kepada diri sendiri menunjukkan perilaku dan citra diri. Anda boleh mengubah kedua-dua perkara tersebut melalui tutur kata yang positif kepada diri anda sendiri. Malahan tutur kata tersebut boleh menyebabkan perubahan terhadap proses kimia tubuh yang menguntungkan, dengan cara mengaktifkan sistem saraf yang menimbulkan relaksasi. Sebaliknya, tutur kata yang negatif kepada diri sendiri akan menyebabkan rangsangan terhadap sistem saraf simpatik dan menyebabkan tubuh berasa kelelahan.

Semoga berjaya atasi masalah stress guys :)
Thanks for reading my entry ;D

Apr 11, 2017

Kegunaan Dan Manfaat Ais Untuk Kecantikan

 

Siapa nak cantik angkat tangan sekarang ! hehe. Okay sekarang ni Miss A nak share satu artikel untuk menjadikan kulit korang semua cantik berseri. Tak perlu tukar-tukar pencuci muka dah lepas ni. hehe.

Sebenarnya , kulit saya sendiri bukannya flawless sangat. Tapi Alhamdulillah, lepas amalkan letak-letak ais kiub dekat muka, jerawat dah kecut and kulit pun rasa lembut sangat. Saya tahu pasal kebaikan ais ni pun sebab baca "Rahsia Kecantikan Artis Korea" dalam majalah KLIK! haha


MENGECILKAN RUANG PORI-PORI
Menurut majalah i-SIHAT.  ais dikatakan penawar paling berkesan untuk mengecilkan ruang pori-pori yang terbuka luas. Caranya ialah, korang just balutkan ketulan ais batu dengan sehelai tuala, then tekapkan jer balutan ais tadi di muka. Ingatan keras supaya korang jangan pulak memandai-mandai gi gosok muka tu dengan tuala tadi taw, tapi TEKAP kan sahaja yea? Tujuan tak bagi korang gosok dengan towel tadi sebabnya kulit muka kita ni licin dan sensitive, nanti kalau tengah gosok tetiba rasa pedih haa, susah pulak. Okay, tekapkan terutama ruang yang jelas pori-porinya macam kat area pipi berhampiran dengan hidung tu kan. 5 minit jer pun muka dah segar dah.

MENGUBATI MATA SEMBAB
Masalah mata sembab selalunya timbul bila kita tak cukup tidur, terlalu lama menggunakan gajet atau lepas menangis teruk. Okeh, so now kalau korang rasa susah sangat nak bukak mata tu yang boleh mengganggu kerja atau kuliah korang, mudah jer nak atasi masalah ni. Cuma perlu bungkuskan beberapa ketulan ais batu dengan tuala macam tadi, pastu gosok perlahan-lahan di bahagian mata korang terutama area bawah mata dan kelopak mata.. Kesejukan ais ni dikatakan boleh memberi kesan yang lebih menenangkan pada mata korang yang letih tu. Ini baru betul bak kata pepatah, "sejuk mata memandang." Hikhikhik.
ATASI JERAWAT
Dah guna macam-macam produk tapi bengkak jerawat still tak surut-surut? Korang wajib try cara ni, ambil sahaja seketul ais batu dan tak perlu dibalut, then with gentle and care you gosok ais tadi pada bengkak jerawat yang timbul. Menurut penulis Noreen Tajuddin dalam article nya "Mandi Ais Untuk Lebih Cantik",  penggunaan ice cube ni actually bukan setakat membantu dalm mengurangkan bengkak dan kemerahan jerawat tadi, plus ais ni pun dapat seimbangkan kadar minyak berlebihan pada wajah taw.
MENGURANGKAN BULU HALUS PADA WAJAH
Bulu-bulu halus pada wajah terhasil akibat hormon dalam badan. So jangan bimbang kalau korang (terutama perempuan) yang banyak bulu roma halus pada muka. Rawatannya sama sahaja iaitu dengan menggunakan ais sama ada korang nak gosokkan ice cube tu pada muka atau cuci muka dengan air sejuk. Memang menyegarkan sangat sangat tau.
MENGANJALKAN DAN MELEMBUTKAN KULIT WAJAH
Bagi mereka yang betul-betul menjaga kecantikan wajah, untuk mendapatkan kulit wajah yang anjal dan lembut bolehlah ulang kaedah menekap, menggosok serta mencuci muka dengan ais batu atau air sejuk sebanyak 3 kali seminggu. Hasilnya korang rasa lah sendiri. Okeh?
Haaa tengok, banyak kan manfaat yang korang boleh dapat.
Apa tunggu lagi, jom amalkan :)  
sourceSINI

Apr 2, 2017

10 Sikap Positif Yang Menuju Kebahagiaan

 

Berikut ini 10 sikap positif yang perlu anda amalkan agar anda mempunyai hidup yang bahagia.
1. Bebaskan Rasa Kuatir dan Ketakutan
Ketakutan dan kekuatiran hanyalah imaginasi fikiran akan suatu kejadian di masa depan yang blum tentu terjadi, kebanyakan hal-hal yang anda kuatirkan dan takutkan tak pernah terjadi! It ‘s all only in your mind.

2. Buanglah Dendam
Dendam dan amarah yang disimpan hanya akan menyedut tenaga diri anda dan hanya mendatangkan keletihan jiwa, BUANGLAH!!

3. Berhentilah Mengeluh
Mengeluh bererti selalu tak menerima apa yang ada saat ini, secara tak sedar anda membawa-bawa beban negatif.

4. Bila Ada Masalah, Selesaikan Satu Persatu
Hanya inilah cara menangani setiap persoalan satu demi satu.

5. Tidurlah dengan Nyenyak
Semua masalah tak perlu dibawa semasa tidur. Hal tersebut buruk dan tidak sihat, biasakanlah tidur dengan selesa.

6. Jauhi Hal Orang Lain
Biarkan masalah orang lain menjadi urusan mereka sendiri. Mereka mempunyai cara sendiri untuk menangani setiap masalahnya.

7. Hiduplah Pada Saat ini, Bukan Masa Lalu
Nikmati masa lalu sebagai kenangan, Jangan bergantung padanya. Konsentrasilah hidupmu pada kejadian ketika ini, kerana apa yang anda miliki adalah saat ini, bukan semalam, bukan esok. “Be totally present!”

8. Jadilah Pendengar yang Baik
Saat menjadi pendengar, anda belajar dan mendapatkan idea-idea baru yang berbeza dari org lain.

9. Berfikirlah Secara Positif
Rasa kecewa datang dari fikiran negatif. Kembalilah berfikir positif. Bertemanlah dengan orang-orang yang berfikiran positif dan terlibatlah dengan kegiatan-kegiatan yang positif.

10. Sentiasa Bersyukur
Bersyukurlah atas hal-hal kecil yang akan membawa anda kepada perkara-perkara yang lebih besar. Sekecil apapun kurniaan yang anda terima, akan menghasilkan hal-hal besar dan selalu membawa anda kepada kebahagiaan apabila anda bersyukur.

Thanks for reading my entry gaiss.

Mar 31, 2017

9 Tips Menguasai Bahasa Inggeris


Korang yang belum tidur lagi tu, jom baca artikel Miss A ni kejap :)
Artikel ni penting sangat bagi korang yang tak tahu macam mana nak kuasai Bahasa Inggeris.

Haih, tetiba Miss A teringat waktu zaman sekolah dulu.
Cikgu selalu je suruh buat essay pasal "Master In English Language"
Haaa, dilanda kerinduan sudah. hahaha.

Okay, back to the topic.
Bahasa Inggeris sebenarnya bukan suatu bahasa yang sukar untuk dipelajari. Namun ramai yang berpendapat bahawa Bahasa Inggeris amat sukar untuk dikuasai.Tapi bagi Miss A, kalau korang minat and bersungguh-sungguh nak belajar, takde masalah. InsyaAllah, all goes well. Tapi, kalau korang tak tahu how to tanamkan minat belajar bahasa inggeris, so you guys kena baca entry ni sampai habis okay.

1. Sikap ingin belajar.

Pertama, anda harus mahu belajar. Ini merupakan kriteria penting dalam menentukan kejayaan seseorang menguasai sesuatu bahasa. Jika anda tidak tertarik untuk mempelajari Bahasa Inggeris, tidak ada kelas yang boleh membantu anda, tidak ada buku yang dapat membantu diri anda, dan tidak ada petunjuk akan memudahkan situasi pembelajaran. Jika anda tidak tertarik, anda akan mencari pelbagai alasan untuk menghindari belajar, dan setiap kali anda melakukan ulangkaji, maka ia seakan amat sukar. Pokok pangkalnya, anda harus jujur dengan diri sendiri. Tanya diri sendiri, “Apakah aku benar-benar ingin belajar Bahasa Inggeris?” Jika anda tidak dapat “ya” untuk pertanyaan ini, lebih baik bagi anda untuk menetapkan masa bila anda bersedia sepenuhnya untuk belajar Bahasa Inggeris.

2. Mengidentifikasi motivasi anda.

Selanjutnya, anda harus mengidentifikasi motivasi anda. Tanyakan pada diri anda, “Mengapa aku ingin belajar Bahasa Inggeris? Mengapa aku ingin meningkatkan Bahasa Inggeris?” Ada orang mungkin ingin belajar Bahasa Ingeris semata-mata untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik, atau mungkin bertujuan untuk kenaikan pangkat. Ada juga seseorang itu perlu belajar Bahasa Inggeris untuk menghadiri sekolah atau universiti. Ada juga orang lain yang mungkin ingin belajar bahasa Inggeris semata-mata untuk berinteraksi dengan jiran tetangga atau mempunyai teman-teman mereka yang berbangsa asing. Setiap orang berbeza, sehingga motivasi mereka juga akan berbeza. Jika anda telah mengidentifikasi motivasi anda, maka akan lebih mudah bagi anda untuk belajar bahasa Inggeris, kerana ia akan membantu mendorong anda belajar Bahasa Inggeris dengan lebih tekad.

3. Tetapkan matlamat dan tujuan.

Sekali anda telah mengidentifikasi motivasi anda, anda dapat mengatur beberapa tujuan untuk belajar bahasa Inggeris. Tanya sendiri, “Apakah tujuan saya? Apa bahagian yang akan saya ingin memperbaikinya?” Perbualan? Pemahaman? Apakah anda ingin menambah kosa kata? Apakah anda ingin tahu apa yang harus anda katakan ketika pergi ke bank, hospital, berbelanja atau melancong atau membantu pelancong? Berfikir tentang apa tujuan anda berada, dan sesekali memeriksa untuk melihat bahawa anda membuat kemajuan ke arah tujuan anda itu.

4. Latihan, latihan, latihan.

Setelah menetapkan tujuan, anda punya idea yang lebih baik dari apa yang anda perlukan untuk latihan. Seperti atlet yang tujuan untuk ke Olimpik harus berlatih secara konsisten, begitu juga anda sebagai seorang pelajar bahasa perlu berlatih secara konsisten untuk mencapai kemajuan ke arah tujuan anda. Bak kata pepatah Inggeris, “Practice makes perfect.” Ini bererti semakin banyak anda memperaktik sesuatu, anda akan menjadi lebih baik, dan pada masa yang sama semakin sedikit pula anda membuat kesalahan.
Secara spesifik anda boleh memperaktik pembelajaran Bahasa Inggeris dengan:
  1. Cuba bercakap menggunakan Bahasa Inggeris sebanyak mungkin bila ada peluang
  2. Amalkan menulis, menulis – surat, email, membuat catatan, dan lain-lain sepertinya menggunakan bahasa Inggeris
  3. Membaca bahan-bahan bacaan santai berbahasa Inggeris
  4. Membuat panggilan telefon untuk mempraktikkan bahasa Inggeris anda
  5. Sentiasa merujuk kamus Bahasa Inggeris jika anda tidak faham dengan sesuatu ayat atau kosa kata.
5. Dedahkan diri sendiri ke Bahasa Inggeris sebanyak mungkin.

Semakin banyak anda berusaha mendedahkan diri anda kepada B. Inggeris, maka anda mendapatkan lebih banyak digunakan untuk itu dan menjadi lebih akrab bagi anda. anda akan mulai mengenal apa suara kanan dan apa yang salah suara. Anda juga akan mulai memahami mengapa beberapa kata atau frasa yang digunakan orang lain, dan anda akan mulai menggunakannya dalam percakapan dan menulis sendiri. Inggeris akan mulai menjadi kebiasaan, dan sedikit demi sedikit anda akan lebih mudah untuk menggunakan bahasa Inggeris.
Cara khusus untuk meningkatkan pendedahan kepada Bahasa Inggeris:
* Menonton TV dan filem berbahasa Inggeris.
* Mendengarkan radio.
* Baca bahan berbahasa Inggeris sebanyak mungkin.

6. Memperkasakan kosakata anda.

Memiliki banyak kosa kata adalah dasar untuk belajar bahasa apapun, dan ini terutama terjadi di dalam Bahasa Inggeris. Membaca adalah cara yang sangat bagus untuk mempelajari kata-kata baru. Jadi, adalah melakukan teka-teki atau bermain berbagai jenis permainan kata-kata akan memperkasakan kosakata anda.

7. Bersenang-senang.

Bersenang-senang akan meningkatkan kemampuan anda untuk diingat, sehingga anda lebih menikmati diri sendiri kerana anda belajar bahasa Inggeris, yang akan lebih mudah untuk diingat. Bermain permainan dan teka-teki. Bahkan yang sederhana, seperti yang ditulis untuk anak-anak, memberikan pengalaman dan latihan yang baik untuk bahasa Inggeris. Buku komik dan juga cara yang baik untuk bersenang-senang, dan gambar-gambar akan memudahkan untuk memahami dari cerita.

8. Biasa melakukan pembelajaran secara rutin.

Belajar secara rutin dan konsisten adalah kunci kejayaan dalam belajar bahasa. Lebih mudah untuk belajar sedikit setiap hari, bukan mencuba untuk belajar terlampau banyak dalam satu hari. Juga, belajar sedikit setiap hari memudahkan untuk meninjau apa yang telah anda pelajari dan mengingat perkara-perkara yang baru.

9. Mengetahui kemajuan yang telah dibuat.

Akhir sekali, adalah penting untuk menyedari bahawa peningkatan pembelajaran anda seiring dengan proses pembelajaran bahasa Inggeris yang berterusan. Kadang-kadang ketika anda menetapkan tujuan, mereka tampaknya sangat sulit. Kemajuan datang sedikit demi sedikit, sehingga sukar untuk melihat apakah anda telah berkembang dalam kemampuan bahasa tersebut. Fikirkan di mana anda berada pada saat ini, dan di mana anda pada akhir minggu atau pada akhir bulan. Mungkin tidak kelihatan seperti anda datang sangat jauh. Tetapi jika anda berhenti dan berfikir tentang di mana anda enam bulan yang lalu, atau bahkan satu tahun yang lalu, maka anda melihat bahawa anda telah membuat kemajuan. anda telah mempertingkatkan penguasaan bahasa Inggeris anda, dan itu adalah alasan untuk meraikan prestasi anda. Anda memberikan harapan bahawa sekiranya anda terus belajar dan bekerja keras untuk meningkatkan bahasa Inggeris anda, anda akan mencapai tujuan tersebut cepat atau lambat!

Semoga you guys berjaya. InsyaAllah aminn :)
Terima kasih sudi baca entry Miss A.

Mar 22, 2017

Semak Syarak Kelayakan Ke UITM


Miss A nak kongsikan satu web ni dekat korang semua, especially yang lepasan SPM.
Yang tengah terpinga-pinga, tak tahu nak pilih kos apa lepas dah dapat result.
Harap-harap website di bawah ini dapat membantu korang.
InsyaAllah.


Miss A dapat website ni pun dari whatsApp.
Miss A sendiri pun dah pergi dekat UITM hari ahad lepas.
Tapi UITM yang Miss A pergi tu dekat kelantan area Machang.
Miss A pergi dekat pukul 3 petang jugak lah.
Sampai sana terus pergi ke meja urus setia.
Ya Allah, layanan akak-akak dekat UITM tu baik sangat.
Kalau boleh nak bagi 🌟🌟🌟🌟🌟 terus. Hahaha
Okee part tu dah lari dari tajuk dah rasanya. Haha
So, kalau korang ada impian , cita-cita nak masuk UITM,
Korang boleh fill kan maklumat and result korang oke.

Thanks for reading my entry. ❤ don't forget to leave your comment.

Mar 19, 2017

Gagal SPM ? #Batch99 must read this


Hai koranggg
16 hari bulan sebelum ni, korang yang ambil SPM dapat keputusan kan ?
So , amacam ?
Berpuas hati dengan result korang tak ?
Ke ada yang tak berpuas hati ?
Kalau rasa tak puas hati, cuba baca nota di bawah ni kijapp yer.

 

Gagal dalam SPM. Miss A percaya ramai yang gagal mendapat keputusan yang baik dan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia yang baharu sahaja diumumkan. Sedih dan kecewa pasti terasa dan sedang menemani mereka. Emak, ayah dan guru-guru juga tumpang sedih. Kan ? Betul tak ?

Adik-adik yang gagal dalam SPM dan dalam apa juga peperiksaan, usah terus menyambung sedih. Menyambung rasa kecewa. Putus asa, putus harapan mesti dibuang jauh-jauh dari kamus hidup kita. Jangan sekali-kali cuba fikir nak terjun lombong, terjun bangunan. haaaa, ehehe, miss A gurau je.. Tapiii, andai kata itu yang dipilih, terbuktilah korang memang sebenar-benarnya gagal.

Gagal untuk bangun setelah jatuh adalah maksud gagal yang sebenarnya. Begitulah apa yang mereka nampak sebagai abang, sebagai kakak, sebagai emak, ayah dan sebagai guru. Miss A percaya akan ada banyak komen yang bersetuju nanti. Kalau setuju, komen k.

Gagal masuk universiti dengan keputusan lepas bukan juga bermakna gagal untuk menimba ilmu dan pengetahuan. Bukan gagal untuk hidup bahagia, berjaya dunia dan akhirat. Bukan. Peluang masih ada dan laluan masih terbuka. Seperti gagal untuk berenang ke sebuah pulau, tidak semestinya kita tak boleh untuk pergi ke pulau. Kan? Dan satu lagi Miss A nak pesan, tak semestinya bila kita dapat result teruk, kita tak boleh sambung belajar. Rezeki Allah itu luas awak. InsyaAllah, Allah dah aturkan cantik-cantik untuk awak. Apa yang awak perlu buat, adalah Usaha + Doa yang baik-baik. InsyaAllah semua yang datang pun baik-baik jugak. hehe

Ini last okay.
Haritu saya ada pergi dekat karnival.
Dengan izin Allah, saya pun dipertemukan dengan seorang lecturer dekat situ.
Alhamdulillah banyak input yang saya dapat.
Dia ada pesan dekat saya macam ni :-
Dik, nak sambung belajar tak semestinya dapat straigth A dik. Ni haa, student akak. SPM tak de A pun, B pun takde dik. Yang ada C lepastu D. Yang lain E & ada jugak gagal. Tapi semangat dia nak belajar tu kuat, dia berjaya dapat pointer 3 keatas.
Tengok tu.
Rezeki kita ada awak.
Cuma cepat atau lambat sahaja Allah nak bagi.
Yang penting sabar.

So #batch99. Goodluck. Your journey is starting here :) Now ! :)

Mar 15, 2017

Note For #batch99

 

This note is especially for #batch99 yang akan ambil result SPM esok.
Sy rasa kebanyakan korang dah baca kan. Sebab saya terima text ni dari whatsApp.
Yang belum baca lagi, boleh la baca sampai habis.
Semoga lebih bersemangat awak :D
Yang dah baca, baca sekali lagi pun tak apa. hihi :)



Esok adalah hari yang telah lama ditunggu-tunggu. Betul tak ?
Hari yang paling dinanti-nanti.
Mungkin, hari yang sangat bersejarah buat #batch99

Ingat satu perkara ni,
Apa pun keputusan esok, jangan bersedih.
Kita dah buat yang terbaik dah dalam peperiksaan.
Dan apa yang kita terima, itu juga yang terbaik.

Ingat kawan-kawanku,
Jangan tanya orang lain
"result kau camne weh?"
"Macam mana? Berapa A?"
Semua orang ada bahagian masing-masing.
Rezeki kita tak sama dengan rezeki dia.
Allah dah tetapkan sebaik-baiknya.
Jangan dipersoalkan.
Jangan dipertikaikan.

Jangan persoalkan result orang.
Kalau dia nak share, dia cakap.
Kalau dia diam, jangan ditanya.
Kalau result kita macam diharapkan, jangan terlalu lebar melempar senyuman depan kawan yang jelas tengah muram.
Hormatilah perasaan mereka.
Ingat.
Kita sendiri mesti pernah berada di situ, kan?
Siapa di sisi kita?
Kalau bukan sahabat-sahabat kita yang sentiasa ada menceriakan kita.

Kalau sekolah kita jenis yang umum nama pelajar-pelajar cemerlang naik pentas,
and kita sedar ada nama pelajar yang ditarget A 'lurus' tak diumumkan, tolong kawan-kawan.
Tolong sangat-sangat. Tolong jangan pandang dia dengan pandangan macam dia baru bunuh orang.
Come On.
Korang tak tahu apa dia rasa.
Entah-entah dia tengah tahan diri untuk tak menangis.
Entah-entah dia tengah fikirkan mak ayah dia yang ada dalam dewan tu bersedih.

Ingat.
Dunia tak pernah janjikan apa-apa.
Tak ada apa-apa undang-undang atau hukum yang kata budak A lurus je yang akan dapat kerja.
Budak A lurus je yang akan kaya.
Budak A lurus je yang boleh hidup senang.
Tak pernah ada.
Dan takkan pernah ada.

Orang suka tanya,
"Berapa A?"
Ada orang A dia sikit.
Tapi yang lain gred dia paling teruk B/C.
Ada orang, A dia banyak.
Tapi ada D.
Cuma, biasalah.
Mata kita hanya lihat pada bilangan A je.
Sedangkan kalau difikirkan balik, A yang sedikit dengan gred paling teruk B/C jauh lebih baik dari A yang banyak, tetapi ada D.

Senyumlah awak dan bangkit.
Apa pun keputusan yang kita terima, itu yang terbaik.
Jangan cakap,
"tulah, siapa suruh tak study awal-awal. Nak menangis berteriak pun tak ada guna la"
JANGAN !
Ni baru spm awak.
Mungkin rezeki kita lebih kat sini.
Mungkin Allah tengah makbulkan doa kita.
Atau mungkin juga Allah tengah uji kita.

Ingat,
Ujian Allah datang dalam dua bentuk.
Ujian ketika kita berduka.
Dan ujian disaat kita bersuka ria.
Kita tak sentiasa akan di atas selamanya.
Ada orang, laluan dia berliku.
Tapi penghujung dia indah.
Ada orang, laluan dia pantas,
singkat tapi terputus di tengah jalan.
Berlubang-lubang di merata tempat.

Apa-apa pun doalah banyak-banyak.
Minta dilapangkan dada, dilembutkan hati agar boleh terima apa jua keputusan yang keluar nanti.
Moga kita termasuk dalam golongan yang kenal erti syukur.
Apa pun keputusan kita esok, itu yang terbaik.
Allah tak bagi apa yang kita nak,
Tapi Allah bagi apa yang kita perlu.
 Tawakkal dan mohon Doa kepada Allah banyak-banyak ye #batch99 sekalian :)

source ; whatsApp
 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...