ABOUT TIPS ISLAM HEALTH

Sep 2, 2017

Cara Bisnes Ala Rasulullah Yang Membawa Berkat

 
Hai. selamat pagi.
Hari ni syikin nak share post yang berguna untuk korang terutama online seller.
InsyaAllah semoga post kali ni dapat membantu korang dalam dunia bisnes.
Selamat membaca :D

 1. Jujur
-Rasullullah mendapat gelaran Al-Amin atau orang yang dipercayai.Dalam menjalankan bisnesnya Rasullullah selalu mengutamakan kejujuran . Nabi Muhamad bukan hanya jujur kepada rakan bisnesnya bahkan kepada pelanggannya .Rasullullah selalu menjelaskan apa adanya pada produk beliau serta kelemahan dari barangnya.

2. Sopan santun dan hormati pelanggan
- Rasullullah menganggap semua pelanggannya adalah saudaranya.Selain itu Rasullullah jugak sentiasa menghormati pelanggannya.

 3. Tepati Janji
-Seperti firman Allah di dalam ayat surah Al-maidah ayat:(1).
"Wahai orang2 yang beriman patuhilah janjimu......"
[ Al-Maidah - Ayat 1 ]
Rasullullah dalam menjalankan bisnesnya dan selalu menjaga kepercayaan pelanggannya diantaranya menepati janji.

4. Jangan Jual produk yang buruk
-Rasullullah selalu mengajarkan untuk memilih mana2 produk yang baik dan produk yang buruk. Rasullullah selalu menjaga mutu barang2 yang dijualnya.Bahkan Rasullullah tidak akan menjual produk yang kualitinya yang sangat rendah.

 5. Tidak boleh memburukkan bisnes orang lain
" Janganlah Seseorang diantara kalian menjual dengan maksud untuk memburukkan apa yang dijual oleh orang lain"  -  HR MUTTAFAQ
Itulah yang dikatakan oleh Rasullullah kepada pengikutnya kerana prinsip utama bisnes adalah untuk memuaskan pelanggan bukan mematikan bisnes orang lain anda tidak perlu juga menyatakan bahawa bisnes si A lebih buruk daripada bisnes anda sendiri .Yang penting anda harus menunjukkan kualiti produk anda dan biarkan pelanggan menilainya kerana rezeki sudah Allah aturkan bukan ?

6. Bisnes Tidak Boleh Meninggalkan Ibadah
-Allah tidak suka orang yang selalu sibuk dengan berniaga sehingga melupakan kewajipannya iaitu beribadah .Kebanyakkan orang yang berniaga lupa waktu solat.Kita perlu usahakan supaya dapat menunaikan solat 5 waktu dengan sempurna.

#TerimaKasihSudiBaca

Jul 28, 2017

7 Kesalahan Peniaga Online ( Online Seller )

 

Hai semua. Selamat pagi.
awal pulek update blog hari ni. haha
takpelah, nak buang sarang labah-labah dalam blog ni. haha
Sebab lama tak update 😂😂

Haih, panjang pulak bebel pagi-pagi ni. huhu
Actually, nak story pasal tajuk kat atas tu.
Haa, online seller.
Sekarang ni kalau cakap pasal online seller, mmg famous sekarang kan. Ramai sgt jadi online seller ni. Bagus2 :) Menceburi bidang bisnes. hehe
Mungkin yang tengah membaca posting saya ni pun, online seller.
To be honest, Miss A pun tak terkecuali menjadi seorang peniaga online :)

Okay, kembali pada topik kita,
7 kesalahan peniaga online ?
Apa kesalahan dia ea ?
Kita sebagai peniaga online kena alert tau :)
Okay, jom teruskan pembacaan.

7 KESALAHAN ONLINE SELLER 

  •  POST GAMBAR DAN TAG KAWAN KAWAN
Cara ni kene jaga jaga. Kerana akan buat org menyampah dengan kita. Takkan tiap kali post gambar perlu tag mereka? Silap silap haribulan mereka unfriend/unfollow atau blok anda terus. Tak semua suka bila kita buat macam tu. Kalau nak tag pun boleh, tapi janganlah terlalu kerap. Okay :)

  • TAK PENUHKAN KUOTA FRIENDS DI FB
Friends baru ade 1000 lebih. Alahai sayang, rugi awak tak penuhkan kuota tu. Awak lebih rela tag kawan kawan awak yg tadi tu. Pergi penuhkan kuota friendlist anda, buka page page online shop yg active. Cth lazada, elrah, bella ammara, mcm mcm lagi la yg famous. Add dari situ. Sebab semua yg likes tu ternyata suka cuci mata dengan online clothing :)

  • SINGKATAN PERKATAAN TERLALU BANYAK
Nak berbisnes, elok taip full. Kalau boleh sebijik sebijik. Jangan la terlalu shortform sampai orang nak baca pun terlalu susah.Ini akan lebih memudahkan bakal customer awak baca dan faham apa yang awak nak sampaikan k :)

  • KURANGKAN GUNA TERLALU BANYAK EMOJI DALAM 1 POSTING.
Jangan guna terlalu banyak. Ada setengah penjual, 1 ayat 1 emoji. Allah berpinar orang nak baca posting awak nnti. Miss A cadangkan anda letak emoji pada awal posting atau akhir posting. Haa, senang sikit nak baca.

  • TERLALU KERAP POST GAMBAR PRODUK.
Jangan terlalu kerap post gambar produk. Selang selikan dgn testimoni. Bila orang dah mula tahu kita jual apa, org mesti nak tahu sejauh mana keberkesanan produk yg kita jual. Jadi, buat 1 album khas untuk testimoni produk kita. Setiap hari upload testimoni 2 atau 3 kali. Upload juga setiap aktiviti kita, pergi post barang. Pergi cod. Itu semua utk tmbah kepercayaan customer.

  •  JANGAN 24 JAM POSTING AYAT
awak jual online, tapi setiap masa awak posting ayat sahaja. Macam mana customer nk tahu apa produk yg awak jual? Pagi wish good morning. Tengah hari cerita pasal produk. Malam awak post pasal customer suka bla bla. Tapi awak tak share rupa produk awak. Macam mana mereka nak kenal? Untuk customer beli mereka harus selalu NAMPAK apa yang awak jual :D

  •  NAMA, PROFILE PICTURE, COVER PHOTO
Gunakan nama anda sendiri. Jangan guna nama seperi cahaya salju, cik surihati apa benda semua tu. Sebab orang nanti akan label awak sebagai penipu sebab guna nama cam tu. Kenapa nama penting? Orang mula membeli dgn kepercayaan. Nama awak pun macam tu, ingat mereka yakin nak beli?

Guna profile picture gambar sendiri. Ini untuk meyakinkan customer bahawa mereka membeli dgn trusted online seller. Cth guna gambar bunga matahari, customer nak beli dgn bunga matahari?
Cover photo, gunakan gambar yg melambangkan awak berniaga. Letak gambar produk cantik cantik, edit no handphone awak buh kat gambar.

Done !
Haa, korang semua as online seller(HQ) , stockist, dropship, reseller ke apa. Wajib alert dengan 7 kesalahan di atas ni.
Semoga berjaya dalam dunia business awak-awak semua :)

~TerimaKasihSudiBaca~

source : Facebook

Jul 6, 2017

5 Jenis Biskut Kegemaran Miss A pada Hari Raya

Hai semua.
Macam mana raya tahun ni ? Best ke ?
Miss A dah jarang dah update blog sekarang ni.
Sebab sibuk dengan kerja-kerja yang ada ni haa.
Aduyaii.

Ni la ada kesempatan nak update blog (sambil tgk tv + makan biskut) hahaha
So, harini Miss A nak share pasal 5 jenis biskut yang menjadi kegemaran Miss A.
Korang pun mesti ada jugak kan biskut kegemaran korang setiap kali tiba musim perayaan kan.
Takpe, nanti korang bagitahu dekat comment k :D

5 Jenis Biskut Yang Menjadi Kegemaran Miss A


1. Tart nenas


- Biskut tart nenas ni boleh dikatakan ada setiap kali musim perayaan.
-  Kalau ikut rank, biskut ni adalah pilihan last miss A.
- Actually, sy sebenarnya bukan suka sgt buah nenas, tapi kalau biskut tart nenas, haa kalau makan rasa sedap je dekat mulut :)

2. Biskut Kacang Gajus


- Biskut yang ni pun, kalau setiap kali raya, nak kata ada tiap-tiap tahun tu tak la. Mungkin dua tahun sekali, atau 3 tahun sekali.
- Sy ada gastrik, so tak boleh makan jenis kacang kacang ni, so terpaksa la makan biskut tu saja. Kacang terpaksa buang. Huhu

3. Biskut Kacang

- Yang ni pun sy rasa ada tiap-tiap tahun ni haa. Tahun ni pun ada. hihi
- Kalau yang ni boleh pulak sy makan, mungkin sebab kacang tu dicampur sekali dalam adunan, so macam tak bagi effect sgt pada perut.
- Alhamdulillah makan okey je :)
- Biskut kacang ni , rank 3/5 la bagi saya. Biskut top 1 sekali yang paling Miss A minat, haa satgi k.

4. Almond London


- Biskut ni tahun lepas ada, tapi tahun ni tak beli sebab banyak biskut da beli. Tak dapat eden nak meraso nye
- Biskut ni best sebab dia rasa coklat + susu macam tu. Kalau makan sambil tengok tv, emh rasanya habis satu balang biskut. hahaha


5. Cornflakes Madu ( win in my heart )

- Biskut cornflakes madu ni paling best la bagi Miss A
- Tiap tiap tahun takkan miss punya lah.
- Kalau beli biskut dekat kedai, then habis. Buat je cornflakes madu sendiri dekat rumah. Sebab resepi nya ringkas je :D
- InsyaAllah, kalau ada masa , miss A akan share dekat korang resepi cornflakes madu yang sedap + rangup krup krup :D

Korang semua macam mana ?
Citer la sikit dekat bawah ni, biskut feveret korang semua :)

*all picture is taken from pinterest.com

TerimaKasihSudiBaca~
SelamatHariRaya~

Jun 11, 2017

7 Ganjaran Pahala Yang Boleh Diraih Oleh Wanita Yang Sedang Haid Di Bulan Ramadan

Hai korang.
Dah 16 hari da kita semua berpuasa kan.
Selamat berpuasa :)
.
Okay, back to the topic kite.
Siapa tak frust kan, kalau best puasa, solat terawih malam-malam, tup tup keesokan hari period. Yang paling frust sangat sangat period waktu petang. hah, frust bebenor ! huhu
Korang mesti rasa frust kan ?
Tapi, kena ingat. Ini semua fitrah kita sebagai seorang wanita. Dan ini semua ketentuan Allah untuk kita sebagai wanita.

Pernah Aisyah juga menangis sedang kerana kedatangan haid sewaktu ingin mengerjakan Haji Widak. Rasulullah menenangkan hati Aisyah dengan berkata :-
“Sesungguhnya pekara ini (haid) adalah ketentuan Allah ke atas wanita.”Hadis riwayat Bukhari

Tapi Allah itu Maha Adil, walaupun kita tak dapat pahala menunaikan ibadat puasa, solat terawih dan sebagainya, tapi kita still boleh lagi raih pahala melalui 7 amalan dekat bawah ni. Haa, jom baca :D

  • Tetap bangun sahur walaupun tidak berpuasa
-  Dari Anas Bin Malik, Rasululullah s.a.w bersabda, “Bersahurlah, kerana di dalamnya terdapat keberkatan.” Hadis riwayat Bukhari
-  Bahkan, Ibnu Umar berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, "Allah s.w.t dan para malaikat-Nya menurunkan rahmat ke atas orang yang bersahur.”Bahkan, Ibnu Umar berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, "Allah s.w.t dan para malaikat-Nya menurunkan rahmat ke atas orang yang bersahur.”
- Haa, bersahur banyak keberkatan tau. So, kuatkan diri anda bangun sahur walaupun period hehe :D

  • Berzikir
- Amalan ni mudah je kita nak amalkan. Duk sesaje, then bacalah zikir.
- Contoh zikir mutlak yang selalu kita sebut adalah, tasbih (subhanallah). tahmid (Alhamdulillah). tahlil (Lailahailallah), dan takbir(allahuakbar)
- Zikir mutlak ni definisi dia adalah perlaksanaannya tidak dibatasi oleh waktu, jumlah dan tatacara tertentu

  • Beristighfar
- Masa bangun sahur, tengah-tengah duk makan sahur, boleh je kita beristighfar. Lazimi lidah kita dengan istighfar. Besar tau manfaat istighfar ni.
“Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah beriman, oleh itu, ampunkanlah dosa-dosa kami dan peliharalah kami dari azab neraka.’
(Dan juga) orang-orang yang sabar (dalam menjunjung perintah Allah), dan orang-orang yang benar (perkataan dan hatinya), dan orang-orang yang sentiasa taat (akan perintah Allah), dan orang-orang yang membelanjakan hartanya (pada jalan Allah), dan orang-orang yang beristighfar (memohon ampun) pada waktu sahur" [Surah Ali Imran, Ayat 16 hingga 17.]
  • Membaca Al-Quran
- Terdapat banyak perselisihan faham mengenai isu Wanita haid dibolehkan untuk membaca Al-Quran ataupun tidak. Tapi, pendapat yang kuat dari Imam Malik, Imam Syafi'i dan Imam Ahmad menyatakan bahawa wanita yang sedang haid boleh membaca Al-Quran kerana tiada dalil yang mengharamkannya tetapi wanita haid  tidak dibenarkan mereka untuk menyentuh kalam suci (Al-Quran) itu.

  • Bersedekah
- Rasulullah s.a.w:, “Sedekah paling utama adalah sedekah di bulan Ramadhan.”
- Ini adalah peluang keemasan korang untuk bersedekah di bulan penuh mulia ni tau :) Manfaatkan masa yang ada ni tau :)

  • Menyediakan juadah berbuka bagi orang yang berpuasa
- Dari Zaid bin Khalid Al-Juhani, Rasulullah s.a.w bersabda, “Barangsiapa memberikan makanan untuk berbuka kepada yang berpuasa, maka ia mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun.” Hadis riwayat Tirmidzi
  • Keluar mendengar khutbah hari raya dan melihat solat hari raya
- Ummu Athiyah berkata,
“Kami disuruh mengajak keluar wanita haid pada hari raya Aidil Fitri dan Aidil Adha, juga para gadis yang dikurung di dalam rumah. Mereka perlu menyaksikan kaum Muslimin dan doa mereka. Tetapi wanita haid perlu menjauhi tempat solat.” Hadis riwayat Bukhari
Walaupun korang semua cuti, tak bermakna cuti dari mengumpulkan pahala tau. Kena maintainkan juga buat amal ibadat :)

Semoga Allah menerima amalan kita dan memberi pahala seperti meraka yang berpuasa. Insya-Allah.

TerimaKasihSudiBaca~ :D
 

May 30, 2017

3 Kesan Tidur Lepas Sahur

 

Hai korang.
Macam mana 3 hari berpuasa ?
Mesti best kan. Suasana hari hari biasa dengan bulan puasa lain kan ?
Kelainannya dapat dirasai tak ? hehe

Okey, kembali ke topik kita,
Siapa selalu tidur lepas sahur ? Angkat tangan cepat. hehe
Fyi, tak bagus tau untuk kesihatan korang kalau korang tidur lepas sahur.
Nak tahu, kenapa tak bagus ?
Jom teruskan baca entry ni sampai habis.

-'-

*Mungkin dah ada korang yang dah dapat text ni dari whatsApp group or kat telegram ke, facebook ke. Sebab saya dapat ni pun through whatsApp. Bagi korang yang tak pernah baca text ni. Boleh la teruskan baca sampai habis ye. hihi


"Letih lah bangun sahur awal. Lepas sahur dan subuh mesti terus nak tidur. Berat betul mata" Kata Hanim

"Ada kesan tak kalau tidur lepas sahur?" soal Hanim lagi dengan gaya bersungguh.

Mungkin ramai ada soalan seperi Hamin. Saya pun semasa zaman dahulu, suka juga tidur lepas subuh dan sahur. Tetapi setelah tahu kesan, elak diri dari tidur sudah menjadi satu kemestian.

Dekat bawah ni saya senaraikan 3 kesan tidur selepas bersahur. Jom baca.

3 Kesan Tidur Lepas Sahur

1. Dehidrasi tubuh dan otak. Air tidak diserap tetapi di bawa ke pundi kencing.

2. Makanan yang dimakan tidak diproses seperti sepatutnya. Sisa menjadi toksid. Nutrisi tidak diserap. Pesta keroncng mula berbunyi seawal 10 pagi.

3. Interaksi otak dan usus terganggu. Seperti lebuhraya tiada kenderaan. Sunyi dan sepi.

Kita beria-ria sediakan makanan yang bernutrisi tinggi semasa sahur. Mahu tingkatkan kecergasan dan kecerdasan. Malangnya tidur selepas sahur hapuskan semuanya.

Kalau mengantuk dan perlu tidur, lakukan selepas 4 jam bersahur.

Lepas sahur tu, kalau rasa mengantuk, cuba la tengok-tengok phone ka. Tengok ig Yusuf Iskandar ke Bujibu ke hahaha. Baca novel ke. Apa-apa aktiviti baik yang korang minat asalkan korang tidak tidur lepas sahur.

Entry kali ini ringkas je. hehe.
Terima kasih sudi baca~

sumber : whatsApp group

May 28, 2017

Tips Sentiasa Sihat Di Musim Panas


Hai semua.
Selamat berpuasa korang semua.
Sebenarnya posting ni dah sebulan bersarang kat "draf". Sebelum ramadhan lagi, dah ada post ni, haha.
Tak sempat nak update sebab busy sangat sebelum ni.
Haa, hari ni la ada kesempatan sikit nak publish posting ni. hehe.

Okay, back to the topic
Sekarang ni cuaca panas sangat kat Malaysia kan.
Rasa nak duk bawah kipas je sentiasa. Plus kalau ada air-cond lagi best.
Terus rasa sejuk. hihi

Kalau musim panas-panas macam ni, nak dapat demam, selsema dan sewaktu dengannya tu senang sangat kan.
So, sekarang nak share tips untuk sentiasa kekal sihat di waktu musim panas. Supaya korang tak mudah terkena sebarang penyakit. InsyaAllah

Pakai Topi / Gunakan Payung

http://images.clipartpanda.com
- Pakai topi / gunakan payung ni penting untuk korang lindungi kulit korang daripada pancaran haba terus ke badan.
- Paling penting guna payung sebab haba yang terpancar tak ada la kuat sangat kan.
- Plus, untuk elakkan daripada terkena stroke haba.

Bagaimana Strok Haba Berlaku ?
Dalam keadaan biasa, badan kita mengeluarkan haba akibat metabolisme dan selalunya berupaya menghilangkan haba melalui proses sejatan peluh. Walau bagaimanapun, dalam keadaan haba/panas yang terlampau tinggi, kelembapan persekitaran yang tinggi atau semasa melakukan aktiviti fizikal yang lasak semasa matahari terik, besar kemungkinan badan tidak dapat menghilangkan haba dengan sempurna dan menyebabkan suhu badan meningkat sehingga melebihi 41 °C. Keadaan tersebut boleh menyebabkan strok haba.
Selain itu, dehidrasi juga boleh menyebabkan strok haba. Individu yang mengalami dehidrasi tidak dapat mengeluarkan peluh dengan cukup cepat untuk menghilangkan haba, yang menyebabkan suhu badan meningkat. Apabila suhu badan meningkat, akhirnya ia menyebabkan penyahhidratan yang teruk, tisu otak menjadi bengkak, tekanan darah menjadi rendah serta mengakibatkan kerosakan pada organ, dan akhirnya mungkin akan menyebabkan kematian.
( sumber ; SINI )

Lebihkan Masa Di Rumah

http://images.clipartpanda.com
- Luangkan masa korang semua di dalam rumah dan kurangkan aktivit di luar.
- Elakkan dari keluar rumah, terutamanya pada pukul 10 pagi sehingga 4 petang kerana matahari pada waktu itu akan membahayakan kulit korang.
- Kalau nak keluar shopping ke, apa ke, better pergi waktu "lepas asar" ke, ataupun waktu malam.

Tidak Duduk Di Dalam Kenderaan

https://clipartion.com
- Tidak duduk dalam kenderaan yang bertutup tanpa penghawa dingin
- Kenapa tak boleh ? Haa jom baca kat bawah ni.

Kajian menunjukkan bahawa suhu dalam sebuah kereta akan meningkat secara mendadak  sekiranya kereta dibiarkan di bawah panas matahari. Suhu atau tahap kepanasan boleh meningkat antara 10 ke 20 darjah dalam masa 20 minit sahaja.Keadaan ini akan menyebabkan kepanasan melampau kepada orang yang duduk di dalam kereta.Ini secara tidak langsung akan meningkatkan suhu dalaman badan seseorang secara mendadak sehingga 41 darjah Celsius.
( sumber ;  SINI )

Pakai Losyen

https://sciencekara.files.wordpress.com
- Sinar UVA sememangnya bahaya kerana radiasinya yang panjang dan menembus ke bahagian dermis. Kerosakan yang terjadi akibat UVA bersifat kekal dan menunggu masa untuk kelihatan di mata kasar.
- Jadi, pakailah losyen yang SPF 30 dan keatas. Sekarang ni pun banyak kan, losyen-losyen yang dijual dekat pasaraya. Banyak pilihan. hehehe

Kurangkan Minum

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/

- Kurangkan minum ? Minum air masak ka ? Taklah awak. Minum minuman berkafein.
- Sebab apa kena kurangkan ? Jom baca kat bawah ni.
- Bangun pagi, kita sarapan selalunya minum kopi atau teh kan, tapi kalau cuaca panas macam sekarang ni, tak elok la sebab kita akan kerap membuang air kecil sedangkan badan kita memerlukan banyak air kerana suhu panas boleh menyebabkan badan hilang banyak air.
- Seeloknya, kita perlu minum jus buah-buahan yang kurang gula. Tak perlu pun sebenarnya nak minum air 3 Liter / 2 Liter sehari. Ambil jus buah-buahan pun dah cukup elok dah. 
[ sumber ; SINI ]

Pakai Pakaian

http://clipart-library.com
- Pakai lah pakaian yang ringan, bewarna dan longgar.
- Dulu masa sekolah, cikgu Fizik saya bagitahu, yang dia tak pernah dan tak minat pakai pakaian bewarna gelap seperti hitam. Sebab apa ? Sebab warna hitam ni menyerap haba. So, kalau korang pakai, korang akan jadi cepat panas.
- Pakailah pakaian warna terang macam warna putih. Warna putih, katanya dapat membebaskan haba. Haa, kurang la sikit rasa panas tu kan.

Minum Minuman Isotonik

https://www.xpressbuddy.com
- Minum minuman yang berisotonik dapat memastikan tubuh badan kita tidak mengalami dehidrasi tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang kita lakukan.
- Bagi saya, minuman isotonik ini merupakan minuman yang dapat menambahkan tenaga.
[ sumber ; SINI ]

Guna Kipas/Pendingin Hawa


http://clipartall.com/

- Haa yang ini penting, sebab dengan kipas / pendingin hawa saja la kita dapat menyejukkan badan kita yang berpeluh kepanasan ni haa.
- Bagi mereka yang tidak mampu untuk pasang air-cond dekat ruman, guna kipas pun dah okay dah tau. Rasa jugak dingin dekat badan

Banyakkan Minum Air Kosong

https://rfclipart.com

- Poin ni la yang paling penting sekali dalam kehidupan seharian kita. Iaitu banyak minum air kosong !
- Macam mana nak bahagikan masa minum air kosong ? Haa jom baca sini - Tips Mudah Minum Air 3 Liter Sehari

Hahaha, post kali ini kiddy sikit. sebab saya ambil pic yang kartun-kartun. hehehe.
Terima Kasih Sudi Baca~

May 13, 2017

Tips Kuruskan Badan


Hai semua.
Haa sekarang ni ramai kan yang nak impikan badan yang langsing.
Atau dalam erti kata lain, kurus la senang huhu
Ada juga yang ambil pil kurus dan sebagainya. Tapi Miss A tak pernah cuba pun. Takut rasanya nak makan pil.
Okey. Jom baca tips di bawah ni. Mana tahu boleh kurus sebelum raya nanti ke. hehe

  • JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

  • AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan.Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL.Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

  • MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh.Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

  • ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

  • KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

  • AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya.Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

  • MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh.Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

  • KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.
Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan,beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.
Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda.
Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.
Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.
Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya.
Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman,ia jugameningkatkan pembakaran lemak.
Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil
bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.
 
  • SIMPAN SATU DIARI
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda.
Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

  • TUMPUKAN PERHATIAN UNTUK SIHAT, BUKAN KURUS
Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus.Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit
minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak ataulemak haiwan.

Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya.
Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan
sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gulamengandungi 32 kilokalori.

 Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing :

1. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat

2. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif.

3. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam.

4. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku.
 Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah

5. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.”

Haa itulah semua tips untuk kuruskan badan. Semoga berjaya untuk kurus :D
Thanks for reading guys


May 10, 2017

Blue Sky Tag #2 From Eyqin


I want to thanks a lot to sis Eyqin , for tagging me in your blue sky tag. Tapi terlewat sikit post. Sebab busy memanjang. hehe. sorry sis :D
RULES

- Thank the person who tagged you (dah thanks dah) haha
- Answer their 11 questions
- Tag 11 people
- Give them 11 questions to answer

Questions 

1. If someone insults you, what are you doing?
- Honestly, I will turn to be angry. But, I'll try to be patient. Because I know that person will get their retribution by God in this world or hereafter. I am very confident with god promises.

2. What kind of people do you like ?
- People that be honest to themselves and also to me. Not a specious person. Who is infront of me they look good. But, behind me, they talk bad about me.

3. Do you judge a person just from external ?
- No. Because external does not give a real meaning of the person.

4. What is your greatest strengh or weakness ?
- My greatest strengh is.... I also dunno haha.

5. If you could be any age for a month , what age would that be ?
- I want to be 5 years old. Because my family keep busy travelling at that time. I missed that moment so much and hoping it will happen again. InsyaAllah

6.  What strange thing have you eaten ?
-I never eat strange food.

7. Do you have anyone you to go for some advice ?
- Yes. of course my family :)

8. How would your friends describe you?
- They describe I am not very unfriendly with someone who I'm not recognize. But if I know them, I will turn friendly. InsyaAllah ahaha

9. If you are in a bad mood, do you prefer to be left alone or have someone to cheer you up ?
- I don't need someone to cheer me up. But, I just like to hear a ballad's song and cheering up song to cheer me up.

10.  What is the craziest thing you’ve ever done and would you do it again?
- No. I think , I never did the craziest thing haha.

11.  Do you believe in second chances?
- Sometimes I believe. Sometimes I don't. Because something that happened to me between someone which is make me doesn't believe in second chances. (50/50 maybe)

Alhamdulillah. done answering :)
Now, my turn to tag the awesome blogger in this second post. hihi

Blue Tag Sky Challenge to awesome blogger (randomly pickup from my cbox)

1. Shafyqa
2. Fatin
3.Masturah
4. Liena
5. Rasya
6. Syahira
7. Eira
8. Aina
9. Syilah
10. Syara
11. Eva Liana

The question you have to answer is :


1. What is your goals in life ?
2. The best place that you had visit ?
3. Tell me about your hobbies ?
4. Your favourite movie ? ( 5 only )
5. At what time you usually go to sleep at night ?
6. What is the happiest thing that happened in your life ?
7. What genre of music do you like ?
8. Try to imagine, your money in your hand is one million. What will you do with that money ?
9. Your ambition when you was kid ?
10. the memories that make you remember until today ?
11. Who is your idol ?

Happy answering guys ~
To those who answering my question, a big thanks I wish :)

May 7, 2017

Blue Sky Tag #1 from Syazana

 
Haaa, dah pukul 1 pagi rupenya. haha takpelah nak buat jugak. sebab esok busy.
Sebenarnya dah lama sis syazana tag saya. Tapi tak berkesempatan untuk buat entry Blue Sky Tag. Haa sekarang alhamdulillah dapat post. hehe

Okay ni first time cuba nak speaking-speaking english takpe la. campur-campur la english-malay k.. haha. First of all, a big thanks I want to say to sis syazana because tagging me to do this blue sky tag. hihi. Tak pernah pun sebenarnya terima challenge blue sky tag ni. haha. takpe #MissAcuba. haha

RULES

- Thank the person who tagged you (dah thanks dah) haha
- Answer their 11 questions
- Tag 11 people
- Give them 11 questions to answer

Questions 

1. How do you start a conversation?
 - First , I will smile at the person I want to talk to and start to talk about things that I want to talk to.

2. Best compliment you've received?
- I think i didn't have the best compliment that I received until today. But I hope one day, I will received the best compliment by my love ones.

3. What was the last picture you took with your phone?
- This is picture when I hang out with my love.


4. What was the last lie you told?
 - I don't remember what the last lie I told. haha sorry

5.  If you could wake up tomorrow in the body of someone else, who would you pick and why?
- I would pick Neelofa because I want to felt her condition right now. Because we know that Neelofa always bombarded with gossip and so on. Plus, she is also a successful woman in business. I want to felt this way because I'm also want to be like her. Neelofa is my idol :)

6. What cheers you up?
- The things that cheers me up is watching funny movie and listen to cheering up song like Kpop Song. Plus, I am Kpop Fan. Not a fanatic fan only love to their unique song hihi.

7. Who is your hero?
- Of course my dad.haha

8. What have you always wanted?
- Success. I want to be successful person in world or hereafter. InsyaAllah

9. What was your first thought when you woke up this morning?
- Nothing. If  i wake up, my mind is empty. haha

10. What question do you hate to answer?
- A question that look alike sarcastic. I really hate to answer this question

11. What is your biggest fear?
- When someone act very rude to my family even my family does not do anything to them.

Alhamdulillah done answering :)
I want to tag 11 people too to. So get ready okay :)

Blue Tag Sky Challenge to awesome blogger (randomly pickup from my cbox)
 
1. Nadia
2. Nurul
3. Izzah Alya
4.Mya
5. Sya
6. Anis Nabilah
7. Hayati
8. Lea Azleeya
9. Syadiya
10. CCL
11. Izati

The questions you have to answer is :)

1. What are the things you love the most ?
2. What are the things you hate most ?
3. If you are want to surfing internet with your smartphone, what is the app you open first ?
4. List down your favourite songs (5 songs only) :D
5. If someone hate you, what will you do ?
6. If you have a big problem that bothering your day, what will you do ?
7. What is your dream ?
8. Do you want to be a popular person ? Yes Or No ? Give a reason
9. What are the idols you want to meet to ( list 5 idols only )
10. Which country in this world you want to visit ?
11. What will you do and felt, when someone you love was back-up (defend) someone which is fighting with you ?

Do it for your blog okay :) just for fun. ngeee . Hoping you can answer my 11 questions :)
If you done, don't forget to comment okay :)

Sorry for my bad english language. Sebab dah lama tinggal BI ni. huhu

May 3, 2017

5 Tanda Bahawa Anda Perlu Ganti Cermin Mata Anda

 

abangbrian.com


Terasa nak update pasal cermin mata pulek malam ni. huhu
Sebab mata ni rasa sakit sangat + pening kepala sampai rasa mual-mual dah.
Cuba buka cermin mata, rupanya sebab cermin mata jadi sakit mata dengan pening apa semua ni.
Haa tu yang duk search search pasai artikel ni haa. Nak sure betul ke tak sebab cermin mata.
Korang yang ada masalah seperti Miss A, baca artikel ni sampai habis okay :)


Mata terasa sakit seperti kekejangan : Mata ialah lensa yang mempunyai kuasa fokus untuk melihat objek dari jauh atau dekat. Jika anda pemakai cermin mata, sudah tentu mata anda memerlukan lensa yang tepat untuk melihat. Kalau anda memakai lensa yang salah, otot mata anda terpaksa bekerja lebih dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Kerap sakit kepala : Mata yang kerap memberi tumpuan kebiasaanya akan berasa tidak selesa. bukan sahaja anda merasa sakit dibahagian mata, kepala anda juga menjadi mangsa. Jadi tukarkan kepada cermin mata yang baru jika sakit kepala mula menganggu aktiviti harian anda.

Kecilkan mata : Dah pakai cermin mata pun anda masih mengecilkan mata anda untuk melihat objek jarak jauh. Tapi tahukah anda, jika anda selalu mengamalkan tabiat tersebut lama-kelamaan rabun mata anda makin naik dan sakit kepala pun boleh berlaku.

Tidak boleh kawal dengan cahaya dan silau : Anda mungkin akan mengalami masalah dengan cahaya dari televisyen, komputer atau telefon pintar. Kalau boleh, anda ingin tetapkan cahaya yang paling malap kerana anda mula merasai mata anda tidak dapat silau cahaya tersebut. Sama juga bila berada diluar, anda sukar melihat kerana silau dari cahaya matahari.


Mengalami ketidakselesaan perut atau loya : Fakta yang tidak ramai tahu, dua pasang mata ini dicipta untuk melihat imej yang jelas. Jika mata yang sebelah kabur, otak akan menerima dua imej yang berbeza dan ia boleh menjadi penyebab rasa ketidakselesaan. 
Ada tak tanda-tanda ini pada mata anda? Kalau ada, cepat ke pusat optik untuk pemeriksaan mata! 

source ; abangbrian

Terima kasih sudi baca~ selamat malam :)

May 2, 2017

20 Tanda Iman Yang Lemah

Iman yang lemah merupakan penyakit hati. Semua penyakit ada petanda. Sama seperti petanda Iman yang lemah (penyakit hati). Tanda-tanda itu jelas dan kita dapat mencatatnya sehingga boleh melakukan pengujian sendiri terhadap kadar keimanan kita.
Terdapat 20 tanda iman yang lemah dan semoga kita dapat meningkatkan keimanan kita. Berikut ini senarainya:
1. Melakukan dosa tapi tidak merasa bersalah.

2. Memiliki hati yang keras dan tidak berkeinginan untuk membaca Al-Qur’an.

3. Merasa malas untuk berbuat baik, misalnya amat susah atau malas dalam melaksanakan solat.

4. Melalaikan sunnah.

5. Perasaan yang mudah berubah, contohnya cepat marah tentang suatu hal dan banyak terganggu.

6. Tidak merasakan apa pun ketika mendengarkan ayat-ayat Qur’an, misalkan ketika Allah memperingatkan kita tentang azab.

7. Menemukan kesulitan ketika mengingat Allah dan berzikir.

8. Tidak merasa bersalah ketika melakukan sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Islam.

9. Menginginkan status dan kekayaan.

10. Menjadi jahat, tamak dan kedekut, iaitu tidak ingin hartanya dibahagikan kepada orang lain.

11. Menyuruh orang lain untuk berbuat baik tapi sendirinya tidak mempraktikkannya.

12. Merasa senang atau gembira ketika sesuatu perkara yang buruk atau tiada kemajuan terjadi pada orang lain.

13. Hanya peduli pada yang halal dan haram saja; dan tidak menghindari yang makruh.

14. Mentertawakan seseorang yang melakukan suatu kebaikan yang kecil seperti membersihkan masjid.

15. Tidak peduli dengan keadaan umat Islam.

16. Tidak merasa bertanggung jawab untuk ikut memajukan Islam.

17. Menyukai berdebat walaupun itu tanpa bukti.

18. Tidak mampu menghadapi musibah, contohnya menangis dan berteriak dengan keras ketika ada kematian.

19. Menjadi terlena dan terlibat jauh dengan dunia, dengan sesuatu yang bersifat duniawi, iaitu merasa hancur dan pasrah ketika kehilangan harta kekayaan.

20. Menjadi lalai dan obses pada diri sendiri.

Bagaimana meningkatkan iman kita itu?

Membaca dan merenungkan makna dari Quran. Kemudian turun dan ketenangan hati kita menjadi lembut. Untuk mendapatkan manfaat yang optimum, ingatkan diri anda bahawa Allah berbicara kepada anda. Orang-orang yang dihuraikan dalam kategori yang berbeza dalam Quran; memikirkan yang mana yang anda mendapati diri anda masuk

Menyedari kebesaran Allah. Semuanya berada di bawah kawalan-Nya. Ada tanda-tanda dalam segala hal kita melihat bahawa mata kita untuk kebesaran-Nya. Segala sesuatu terjadi sesuai dengan izin-Nya. Allah mencatat dan melihat segala sesuatu, bahkan semut hitam di batu hitam pada malam tak berbulan hitam.

Buatlah upaya untuk memperoleh pengetahuan, setidaknya hal-hal dalam kehidupan sehari-hari misalnya bagaimana membuat wuduk dengan betul. Tahu makna di sebalik nama-nama Allah dan sifat-sifat. Orang yang mempunyai taqwa adalah mereka yang mempunyai pengetahuan.

Menghadiri mesyuarat di mana membuatkan kita mengingati Allah. Dalam pertemuan tersebut kita dikelilingi oleh malaikat.

Kita harus meningkatkan perbuatan baik kita. Salah satu perbuatan baik mengarah kepada perbuatan baik lainnya. Allah akan membuat jalan mudah bagi seseorang yang memberikan sedekah dan juga membuatnya mudah bagi dia untuk melakukan perbuatan baik. Perbuatan baik haruslah dilakukan secara terus-menerus.

Kita harus sentiasa mengingati mati kerana megingati mati adalah perosak kepada kesenangan di dunia fana ini. Perlulah kita ingat bahawa, ingat mati ni bukan sebab kita menjadi takut untuk melalui hari-hari mendatang tetapi berwaspada dalam melakukan perbuatan-perbuatan di dunia ini.

  Ingat akhirat itu peringkatnya berbeza, misalnya ketika kita diletakkan dalam kubur, ketika kita dihisab, adakah kita akan berada di syurga atau neraka.

Berdoa, menyedari bahawa kita memerlukan Allah. Rendah hati. Jangan mengingini hal materi dalam kehidupan ini.

Cinta kita kepada Allah Subhana Wa Ta’ala harus ditunjukkan dalam tindakan. Kita harus berharap Allah akan menerima doa-doa kita, dan berada dalam ketakutan jika kita melakukan kesalahan. Sebelum tidur, kita harus berfikir tentang apa yang baik yang kita lakukan selama hari itu.

Menyedari kesan daripada dosa dan ketidaktaatan-iman seseorang meningkat dengan perbuatan baik dan iman kita berkurang oleh perbuatan buruk. Segala sesuatu yang berlaku adalah kerana Allah mahukannya. Ketika musibah menimpa kita-itu juga dari Allah. Ini adalah akibat langsung dari ketidaktaatan kita kepada Allah.

Jom kita sama-sama perbaiki diri kita ke arah kebaikan. InsyaAllah
Thanks for reading my entries.

Apr 27, 2017

Antara Matrikulasi & Diploma


Sape dapat matrik, angkat tangan cepat. haha
Korang mesti dah check kan, nak tahu dapat ke tidak. . Ke ada lagi yang belum check ?
hah kalau belum, pergi check k. mana tahu kita dapat tempat belajar sama ke. haha

Korang yang dapat tawaran ke matrikulasi tu tahniah Miss A ucapkan :) Yang tak dapat tu, jangan bersedih-sedih. Rezeki Allah itu luas :) Ada la rezeki awak tu nanti yer.

Saya berkesempatan nak update pasal ni pun sebab ramai kawan-kawan saya tak tahu nak buat pilihan yang mana. Antara sambung diploma atau ke matrikulasi. Jadi saya search punya search terjumpa la entry ni. So, ini sebagai perkongsian kepada korang yang sedang otw nak sambung belajar soon. haha.

Entry kali ini pun saya ambil dari website Ini.
Korang yang masih tak tahu lagi kelebihan dan kekurangan matrikulasi atau diploma, korang boleh refer entry saya ini ye :)

happy reading guys.

Kelebihan Matrikulasi

  1. Program under KPM. Tidak perlu bayar malahan elaun diberikan kepada pelajar sepanjang pengajian.
  2. Tempoh pengajian yang pendek iaitu setahun dan terus dapat sambung ijazah.
  3. Sesuai bagi pelajar lepasan SPM yang tidak pasti halatuju masa depan untuk futher apa.

Kekurangan Matrikulasi

  1. Subjek padat dan pembelajaran dalam masa yang singkat.
  2. Perlukan result yang gempak atau akan di tendang keluar.
  3. Result matrikulasi dapat pointer 3.5 pun belum tentu boleh dapat course yang diidamkan.
  4. Jika result matrikulasi bawah 3.0 kebanyakannya dapat course lelong.
  5. Sijil lepasan Matrikulasi tidak boleh digunakan untuk dapatkan kerja.
  6. Hanya terdapat kursus matrikulasi bagi sains hayat (biologi), sains fizikal (fizik)dan perakaunan.
  7. Kurang praktikal

Kelebihan Diploma

  1. Lebih praktikal dari Matrikulasi kerana sesetengah kursus diploma terdapat practical training.
  2. Lebih tinggi peluang kerja bagi yang ada experience diploma dan ijazah berbanding matrikulasi dan diploma.
  3. Diploma dilengkapkan dengan pelbagai skills tambahan bagi minor course.
  4. Pembelajaran lebih santai.
  5. Sijil Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrikulasi dan Asasi.
  6. Peluang yang lebih tinggi untuk sambung degree di tempat pengajian yang sama compare dengan matrikulasi jika pelajar dapat result yang sama.
  7. Sambung pengajian ijazah dengan hanya 2 tahun atau 2 tahun setengah kerana boleh pengecualian kredit(subjek yang dah diambil ketika diploma, tak perlu diambil lagi semasa ijazah) depend pada jenis course yang diambil.

Kekurangan Diploma

  1. Masa pembelajaran yang panjang iaitu kebiasannya 3 tahun.
  2. Mungkin melekakan bagi yang mudah terpengaruh.
  3. Tiada elaun dan pilihan yang ada ialah pinjaman PTPTN.

Mana Yang Terbaik Antara Matrikulasi dan Diploma

 

Setiap apa pun perkara dalam dunia ini pasti ada kelebihan dan kekurangannya. Walaupun dalam senarai di atas banyak kelebihan belajar diploma tapi semua itu pun boleh berubah bergantung pada diri kita sendiri untuk mengatasinya, sama ada nak berusaha untuk berjaya atau tidak. Kalau dengar pendapat ramai orang lain memang macam-macam versi ada yang cakap bagus belajar matrikulasi, diploma itu rugi. Dan ada yang cakap matrikulasi rugi, diploma bagus.

Jika anda seorang pelajar yang mampu untuk belajar dalam tempoh pengajian yang singkat selama setahun memang cik tom suggestkan anda pergi sambung ke matrikulasi. Lebih jimat masa pengajian. Belajar bersungguh-sungguh, jangan terleka dan sebaiknya score pointer 3.8 ke atas untuk dapatkan course ijazah yang diidamkan.

Namun sekiranya memang semenjak dari awal korang tak berminat untuk sambung ijazah bidang sains ataupun akaun dan ada target pekerjaan yang diidamkan, cik tom suggest korang sambung diploma dari awal. Nanti bila dah habis 3 tahun korang boleh apply ijazah dan dapat pengecualian kredit ijazah untuk 2 tahun.**
Matrikulasi+ Ijazah= total tempoh pengajian
1+3=4 tahun
Diploma + ijazah= total tempoh pengajian
3+2 tahun= 5 tahun
Pelajar perlu sedar bahawa penentuan arah masa depan bukan hanya bergantung kepada permintaan keluarga atau terikut-ikut kawan tetapi anda perlu menilai sendiri kelayakan, minat, tahap kelulusan serta keupayaan diri sebelum memohon atau memilih sesuatu kursus. Tepuk hati dan tanya akal fikiran dimanakan kemampuan diri anda?? Anda sebagai pelajar perlu ada keupayaan untuk mencabar diri sendiri bagi penentuan arah masa depan. Selamat Maju Jaya!!
**pengecualian kredit dari diploma ke ijazah bergantung pada jenis course.
Terima kasih sudi baca ~

Apr 24, 2017

Gema Gegar Vaganza Mengangkat Lagu Nasyid


Gema Gegar Vaganza menampilkan empat kumpulan nasyid popular dan enam penyanyi solo yang bakal berentap di pentas persembahan mingguan yang akan bersiaran secara langsung dari Pusat Konvensyen CIDB, Cheras.

Pengurus saluran Astro Oasis, Ahmad Fuad Mat Ali berkata, selain peserta solo, program yang membariskan 10 peserta itu juga turut menampilkan penyertaan artis berkumpulan bagi sama-sama berentap untuk merebut gelaran juara.

“Untuk penganjuran kali pertama ini, pentas Gema Gegar Vaganza akan digegarkan oleh barisan penyanyi yang pernah mewarnai industri hiburan tanah air selain mempunyai portfolio seni yang hebat.
“Inspirasi daripada sambutan hangat daripada Gegar Vaganza, pertandingan ini turut menerapkan format dan konsep sama dengan elemen yang sinonim seperti persembahan pembukaan oleh pengacara dan kejutan,” katanya kepada mStar Online.

http://www.kosmo.com.my

Peserta Gema Gegar Vaganza

  1. Hijjaz
  2. Saujana
  3. Mirwana
  4. Unic
  5. Hafiz Hamidun
  6. Ana Raffali
  7. Azmi Caliph Buskers
  8. Izam EYE
  9. Bienda
  10. Wani

Gema Gegar Vaganza bersiaran secara langsung selama lapan minggu di Pusat Konvensyen CIDB, Cheras bermula 8 April, 2 minggu lepas.

Ia juga akan disiarkan menerusi saluran Astro Oasis (106) dan Maya HD (135) pada setiap hari Sabtu, 9 malam.

Dalam pada itu, Ahmad Fuad berkata, Gema Gegar Vaganza dapat menjadi satu medium bagi menyampaikan mesej dakwah yang berkesan dan atas dasar itu Astro Oasis memperkenalkan program itu namun bersifat lebih terbuka dan komtemporari sesuai dengan kehendak masa kini.

“Jika kita perhatikan, kini terdapat banyak lagu berunsur ketuhanan dan nasihat yang boleh kita ketengahkan.

“Kami berharap dengan pendekatan diketengahkan masyarakat akan membuka mata dan minda seterusnya mengiktiraf bahawa lagu-lagu yang membawa mesej-mesej positif dan berunsurkan Islamik tidak hanya terhad pada genre muzik nasyid sahaja,” katanya.

Bercakap lanjut mengenai Gema Gegar Vaganza, Ahmad Fuad berkata, setiap peserta perlu tampil bebas memilih apa sahaja genre namun ia mestilah mengandungi unsur nasihat dan aksi serta pemakaian selari dengan ajaran Islam.

Kepada korang semua yang melepas dan tak dapat tengok rancangan Gema Gegar Vaganza ni, korang boleh visit entry kat bawah ni untuk tonton secara atas talian. Nak download pun boleh juga y.


Juri

Dari segi pemarkahan pula, barisan peserta akan diadili sepenuhnya oleh tiga juri profesional berdasarkan kriteria pemarkahan yang telah ditetapkan.

“Kerusi panas juri pula akan diduduki oleh dua orang juri tetap iaitu Farihin Abdul Fattah, seorang komposer dan penerbit yang tidak asing lagi dalam dunia seni hiburan Islam.

“Beliau akan ditemani oleh Oki Setiana Dewi, seorang pelakon Indonesia yang berpengaruh dan aktif dalam hal-hal berkaitan keagamaan di Indonesia manakala, seorang juri jemputan akan diundang pada setiap minggu,” katanya.


Hos Program

Siti Nordiana, Achey Bocey dan Fikri (Lawak Solo).
 

Hadiah

Juara Gema Gegar Vaganza bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM100,000 beserta trofi. Naib juara pula akan memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM30,000 beserta trofi manakala hadiah tempat ketiga akan mendapat wang tunai bernilai RM20,000 beserta trofi.

Tempat keempat pula bakal meraih wang tunai RM10,000 beserta trofi dan pemenang bagi kategori ‘Pilihan Penonton’ yang diundi menerusi sistem dalam talian pula akan membawa pulang wang tunai RM5,000.

Jadi korang semua jangan lupa saksikan program Gema Gegar Vaganza ini di Astro Oasis dan Maya HD setiap hari Sabtu jam 9.00 malam.

Rancangan yang paling saya minat :D . Sebab mereka ketengahkan unsur-unsur islamik yang boleh membuatkan kita kembali mengingati Allah swt :) .  Korang semua macam mana ?

Thanks for reading this entry guys.

source ; sini

Apr 21, 2017

Tips Mudah Minum Air 3 Liter Sehari

- Air kosong, nampak mudah hendak minum, akan tetapi ternyata bukan mudah seperti disangka. Lebih - Lebih lagi, mengikut sukatan keperluan berat badan dan paras air yg setara, dengan berat badan kita.
- Air adalah satu elemen yang sangat penting didalam tubuh kita, ini kerana kandungan air dalam badan manusia 60% - 70% dari berat badan. Kandungan air dalam lemak, hanya 10%, tetapi bagi mereka yang obesiti, kandungan air dalam tubuh adalah kurang 60% . Jadi pengambilan air yang mencukupi secara konsisten membekalkan tubuh yg cergas, sihat dan mampu mendapatkan berat yang ideal.
Ramai yang kata, termasuk saya sendiri, susah nak minum air 3 Liter sehari. Mungkin kita tak tahu cara/waktu nak minum air yang betul kan ? Okey so sekarang ni jom baca sampai bawah. Moga ia bermanfaat :)

Tips Mudah Minum Air 3 Liter Sehari

Minum 2 gelas air, sebaik sahaja bangun dari tidur dapat mengaktifkan dan mencergaskan organ dalaman. (petua awet muda nie tau, rugi tak ikut, hihihi)

Minum air 1 gelas selepas solat subuh.

Minum air 1 gelas sebelum mandi.

Minum air 1 gelas Selepas mandi dapat membantu mengurangkan tekanan darah rendah.

Minum air 1 gelas selepas solat zuhur

Minum 2 gelas air 20 minit, sebelum makan, membantu sistem penghadaman

Minum 1 gelas air selepas solat asar

Minum 1 gelas air sebelum mandi petang.

Minum 1 gelas air selepas solat maghrib

Minum 1 gelas air selepas solat isyak

Minum 1 gelas air sebelum tidur, mampu menggelakkan strok dan serangan jantung pada waktu malam.

- Mungkin kalau korang yang baru nak start minum air dalam kuantiti yang banyak ni, akan ulang-alik ke tandas. Sebab rasa nak buang air kecil selalu je. huhu. Ni mula-mula je ye. Kalau lama-lama korang dah biasa. takde dah ulang-alik ke tandas tu. hehe
- Sama macam saya ni jugak. Masa first time minum air segelas, 2 gelas. Mula la nak ke tandas. Tapi alhamdulillah, lama-lama okey :)
Haaa 13 gelas terus dalam sehari. Okey la kan. Dapat menjadikan kita lebih sihat. InsyaAllah.
Kalau korang taknak minum 3 liter sehari pun tak apa. 
Yang penting jangan minum 1 gelas air je sehari. Sebab 1 gelas tu tak cukup tau. Lagi-lagi musim panas ceng-ceng (kelantan's languange) macam ni haha
Kalau saya, minum 3-4 gelas macam tu je sehari.
13 gelas ni belum cuba je lagi. hahaha 😂

Kenapa kita kena minum banyak sangat air ni ?
Apa kelebihan dia ?
Kalau tak minum air banyak macam ni tak boleh ke ?

Persoalan yang selalu bermain di minda, haa nak tahu kena baca bawah ni :D keburukan yang uols dapat bila tak minum air cukup.

10 Kesan Buruk Kurang Minum Air Kosong!

1. Lemah daya ingatan/mudah lupa dan keliru.
2. Lesu pada waktu siang hari.

3. Mudah Sakit Kepala.

4. Memperlahankan kadar metabolisme badan. (berat badan sukar turun)

5. Dehidrasi (tubuh akan mengalami dehidrasi menyebabkan cairan diotak akan menurun, pengangkutan oksigen yang seharusnya mengalir keotak berkurang. Akibatnya sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang.

6. Darah menjadi lebih pekat.

7. Degupan jantung semakin meningkat.

8. Meningkatkan risiko kanser usus, kanser pundi kencing dan kanser payudara.

9. Menganggu fungsi ginjal, ini kerana air sangat penting untuk mencegah penyakit batu karang. (minum air secukupnya maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah luruh bersama air kencing)

10. Kulit menjadi kusam, ini kerana kurang minum air menyebabkan aliran darah dalam kapilari dikulit juga tidak maksimal.

Tengok tu. Banyak kan keburukan dia.
So sekarang, jom kita cuba praktikkan minum air 13 Liter sehari.
InsyaAllah boleh :)

Thanks for reading my entries 😍

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...