ABOUT TIPS ISLAM HEALTH

Apr 27, 2017

Antara Matrikulasi & Diploma


Sape dapat matrik, angkat tangan cepat. haha
Korang mesti dah check kan, nak tahu dapat ke tidak. . Ke ada lagi yang belum check ?
hah kalau belum, pergi check k. mana tahu kita dapat tempat belajar sama ke. haha

Korang yang dapat tawaran ke matrikulasi tu tahniah Miss A ucapkan :) Yang tak dapat tu, jangan bersedih-sedih. Rezeki Allah itu luas :) Ada la rezeki awak tu nanti yer.

Saya berkesempatan nak update pasal ni pun sebab ramai kawan-kawan saya tak tahu nak buat pilihan yang mana. Antara sambung diploma atau ke matrikulasi. Jadi saya search punya search terjumpa la entry ni. So, ini sebagai perkongsian kepada korang yang sedang otw nak sambung belajar soon. haha.

Entry kali ini pun saya ambil dari website Ini.
Korang yang masih tak tahu lagi kelebihan dan kekurangan matrikulasi atau diploma, korang boleh refer entry saya ini ye :)

happy reading guys.

Kelebihan Matrikulasi

  1. Program under KPM. Tidak perlu bayar malahan elaun diberikan kepada pelajar sepanjang pengajian.
  2. Tempoh pengajian yang pendek iaitu setahun dan terus dapat sambung ijazah.
  3. Sesuai bagi pelajar lepasan SPM yang tidak pasti halatuju masa depan untuk futher apa.

Kekurangan Matrikulasi

  1. Subjek padat dan pembelajaran dalam masa yang singkat.
  2. Perlukan result yang gempak atau akan di tendang keluar.
  3. Result matrikulasi dapat pointer 3.5 pun belum tentu boleh dapat course yang diidamkan.
  4. Jika result matrikulasi bawah 3.0 kebanyakannya dapat course lelong.
  5. Sijil lepasan Matrikulasi tidak boleh digunakan untuk dapatkan kerja.
  6. Hanya terdapat kursus matrikulasi bagi sains hayat (biologi), sains fizikal (fizik)dan perakaunan.
  7. Kurang praktikal

Kelebihan Diploma

  1. Lebih praktikal dari Matrikulasi kerana sesetengah kursus diploma terdapat practical training.
  2. Lebih tinggi peluang kerja bagi yang ada experience diploma dan ijazah berbanding matrikulasi dan diploma.
  3. Diploma dilengkapkan dengan pelbagai skills tambahan bagi minor course.
  4. Pembelajaran lebih santai.
  5. Sijil Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrikulasi dan Asasi.
  6. Peluang yang lebih tinggi untuk sambung degree di tempat pengajian yang sama compare dengan matrikulasi jika pelajar dapat result yang sama.
  7. Sambung pengajian ijazah dengan hanya 2 tahun atau 2 tahun setengah kerana boleh pengecualian kredit(subjek yang dah diambil ketika diploma, tak perlu diambil lagi semasa ijazah) depend pada jenis course yang diambil.

Kekurangan Diploma

  1. Masa pembelajaran yang panjang iaitu kebiasannya 3 tahun.
  2. Mungkin melekakan bagi yang mudah terpengaruh.
  3. Tiada elaun dan pilihan yang ada ialah pinjaman PTPTN.

Mana Yang Terbaik Antara Matrikulasi dan Diploma

 

Setiap apa pun perkara dalam dunia ini pasti ada kelebihan dan kekurangannya. Walaupun dalam senarai di atas banyak kelebihan belajar diploma tapi semua itu pun boleh berubah bergantung pada diri kita sendiri untuk mengatasinya, sama ada nak berusaha untuk berjaya atau tidak. Kalau dengar pendapat ramai orang lain memang macam-macam versi ada yang cakap bagus belajar matrikulasi, diploma itu rugi. Dan ada yang cakap matrikulasi rugi, diploma bagus.

Jika anda seorang pelajar yang mampu untuk belajar dalam tempoh pengajian yang singkat selama setahun memang cik tom suggestkan anda pergi sambung ke matrikulasi. Lebih jimat masa pengajian. Belajar bersungguh-sungguh, jangan terleka dan sebaiknya score pointer 3.8 ke atas untuk dapatkan course ijazah yang diidamkan.

Namun sekiranya memang semenjak dari awal korang tak berminat untuk sambung ijazah bidang sains ataupun akaun dan ada target pekerjaan yang diidamkan, cik tom suggest korang sambung diploma dari awal. Nanti bila dah habis 3 tahun korang boleh apply ijazah dan dapat pengecualian kredit ijazah untuk 2 tahun.**
Matrikulasi+ Ijazah= total tempoh pengajian
1+3=4 tahun
Diploma + ijazah= total tempoh pengajian
3+2 tahun= 5 tahun
Pelajar perlu sedar bahawa penentuan arah masa depan bukan hanya bergantung kepada permintaan keluarga atau terikut-ikut kawan tetapi anda perlu menilai sendiri kelayakan, minat, tahap kelulusan serta keupayaan diri sebelum memohon atau memilih sesuatu kursus. Tepuk hati dan tanya akal fikiran dimanakan kemampuan diri anda?? Anda sebagai pelajar perlu ada keupayaan untuk mencabar diri sendiri bagi penentuan arah masa depan. Selamat Maju Jaya!!
**pengecualian kredit dari diploma ke ijazah bergantung pada jenis course.
Terima kasih sudi baca ~

Apr 24, 2017

Gema Gegar Vaganza Mengangkat Lagu Nasyid


Gema Gegar Vaganza menampilkan empat kumpulan nasyid popular dan enam penyanyi solo yang bakal berentap di pentas persembahan mingguan yang akan bersiaran secara langsung dari Pusat Konvensyen CIDB, Cheras.

Pengurus saluran Astro Oasis, Ahmad Fuad Mat Ali berkata, selain peserta solo, program yang membariskan 10 peserta itu juga turut menampilkan penyertaan artis berkumpulan bagi sama-sama berentap untuk merebut gelaran juara.

“Untuk penganjuran kali pertama ini, pentas Gema Gegar Vaganza akan digegarkan oleh barisan penyanyi yang pernah mewarnai industri hiburan tanah air selain mempunyai portfolio seni yang hebat.
“Inspirasi daripada sambutan hangat daripada Gegar Vaganza, pertandingan ini turut menerapkan format dan konsep sama dengan elemen yang sinonim seperti persembahan pembukaan oleh pengacara dan kejutan,” katanya kepada mStar Online.

http://www.kosmo.com.my

Peserta Gema Gegar Vaganza

  1. Hijjaz
  2. Saujana
  3. Mirwana
  4. Unic
  5. Hafiz Hamidun
  6. Ana Raffali
  7. Azmi Caliph Buskers
  8. Izam EYE
  9. Bienda
  10. Wani

Gema Gegar Vaganza bersiaran secara langsung selama lapan minggu di Pusat Konvensyen CIDB, Cheras bermula 8 April, 2 minggu lepas.

Ia juga akan disiarkan menerusi saluran Astro Oasis (106) dan Maya HD (135) pada setiap hari Sabtu, 9 malam.

Dalam pada itu, Ahmad Fuad berkata, Gema Gegar Vaganza dapat menjadi satu medium bagi menyampaikan mesej dakwah yang berkesan dan atas dasar itu Astro Oasis memperkenalkan program itu namun bersifat lebih terbuka dan komtemporari sesuai dengan kehendak masa kini.

“Jika kita perhatikan, kini terdapat banyak lagu berunsur ketuhanan dan nasihat yang boleh kita ketengahkan.

“Kami berharap dengan pendekatan diketengahkan masyarakat akan membuka mata dan minda seterusnya mengiktiraf bahawa lagu-lagu yang membawa mesej-mesej positif dan berunsurkan Islamik tidak hanya terhad pada genre muzik nasyid sahaja,” katanya.

Bercakap lanjut mengenai Gema Gegar Vaganza, Ahmad Fuad berkata, setiap peserta perlu tampil bebas memilih apa sahaja genre namun ia mestilah mengandungi unsur nasihat dan aksi serta pemakaian selari dengan ajaran Islam.

Kepada korang semua yang melepas dan tak dapat tengok rancangan Gema Gegar Vaganza ni, korang boleh visit entry kat bawah ni untuk tonton secara atas talian. Nak download pun boleh juga y.


Juri

Dari segi pemarkahan pula, barisan peserta akan diadili sepenuhnya oleh tiga juri profesional berdasarkan kriteria pemarkahan yang telah ditetapkan.

“Kerusi panas juri pula akan diduduki oleh dua orang juri tetap iaitu Farihin Abdul Fattah, seorang komposer dan penerbit yang tidak asing lagi dalam dunia seni hiburan Islam.

“Beliau akan ditemani oleh Oki Setiana Dewi, seorang pelakon Indonesia yang berpengaruh dan aktif dalam hal-hal berkaitan keagamaan di Indonesia manakala, seorang juri jemputan akan diundang pada setiap minggu,” katanya.


Hos Program

Siti Nordiana, Achey Bocey dan Fikri (Lawak Solo).
 

Hadiah

Juara Gema Gegar Vaganza bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM100,000 beserta trofi. Naib juara pula akan memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM30,000 beserta trofi manakala hadiah tempat ketiga akan mendapat wang tunai bernilai RM20,000 beserta trofi.

Tempat keempat pula bakal meraih wang tunai RM10,000 beserta trofi dan pemenang bagi kategori ‘Pilihan Penonton’ yang diundi menerusi sistem dalam talian pula akan membawa pulang wang tunai RM5,000.

Jadi korang semua jangan lupa saksikan program Gema Gegar Vaganza ini di Astro Oasis dan Maya HD setiap hari Sabtu jam 9.00 malam.

Rancangan yang paling saya minat :D . Sebab mereka ketengahkan unsur-unsur islamik yang boleh membuatkan kita kembali mengingati Allah swt :) .  Korang semua macam mana ?

Thanks for reading this entry guys.

source ; sini

Apr 21, 2017

Tips Mudah Minum Air 3 Liter Sehari

- Air kosong, nampak mudah hendak minum, akan tetapi ternyata bukan mudah seperti disangka. Lebih - Lebih lagi, mengikut sukatan keperluan berat badan dan paras air yg setara, dengan berat badan kita.
- Air adalah satu elemen yang sangat penting didalam tubuh kita, ini kerana kandungan air dalam badan manusia 60% - 70% dari berat badan. Kandungan air dalam lemak, hanya 10%, tetapi bagi mereka yang obesiti, kandungan air dalam tubuh adalah kurang 60% . Jadi pengambilan air yang mencukupi secara konsisten membekalkan tubuh yg cergas, sihat dan mampu mendapatkan berat yang ideal.
Ramai yang kata, termasuk saya sendiri, susah nak minum air 3 Liter sehari. Mungkin kita tak tahu cara/waktu nak minum air yang betul kan ? Okey so sekarang ni jom baca sampai bawah. Moga ia bermanfaat :)

Tips Mudah Minum Air 3 Liter Sehari

Minum 2 gelas air, sebaik sahaja bangun dari tidur dapat mengaktifkan dan mencergaskan organ dalaman. (petua awet muda nie tau, rugi tak ikut, hihihi)

Minum air 1 gelas selepas solat subuh.

Minum air 1 gelas sebelum mandi.

Minum air 1 gelas Selepas mandi dapat membantu mengurangkan tekanan darah rendah.

Minum air 1 gelas selepas solat zuhur

Minum 2 gelas air 20 minit, sebelum makan, membantu sistem penghadaman

Minum 1 gelas air selepas solat asar

Minum 1 gelas air sebelum mandi petang.

Minum 1 gelas air selepas solat maghrib

Minum 1 gelas air selepas solat isyak

Minum 1 gelas air sebelum tidur, mampu menggelakkan strok dan serangan jantung pada waktu malam.

- Mungkin kalau korang yang baru nak start minum air dalam kuantiti yang banyak ni, akan ulang-alik ke tandas. Sebab rasa nak buang air kecil selalu je. huhu. Ni mula-mula je ye. Kalau lama-lama korang dah biasa. takde dah ulang-alik ke tandas tu. hehe
- Sama macam saya ni jugak. Masa first time minum air segelas, 2 gelas. Mula la nak ke tandas. Tapi alhamdulillah, lama-lama okey :)
Haaa 13 gelas terus dalam sehari. Okey la kan. Dapat menjadikan kita lebih sihat. InsyaAllah.
Kalau korang taknak minum 3 liter sehari pun tak apa. 
Yang penting jangan minum 1 gelas air je sehari. Sebab 1 gelas tu tak cukup tau. Lagi-lagi musim panas ceng-ceng (kelantan's languange) macam ni haha
Kalau saya, minum 3-4 gelas macam tu je sehari.
13 gelas ni belum cuba je lagi. hahaha 😂

Kenapa kita kena minum banyak sangat air ni ?
Apa kelebihan dia ?
Kalau tak minum air banyak macam ni tak boleh ke ?

Persoalan yang selalu bermain di minda, haa nak tahu kena baca bawah ni :D keburukan yang uols dapat bila tak minum air cukup.

10 Kesan Buruk Kurang Minum Air Kosong!

1. Lemah daya ingatan/mudah lupa dan keliru.
2. Lesu pada waktu siang hari.

3. Mudah Sakit Kepala.

4. Memperlahankan kadar metabolisme badan. (berat badan sukar turun)

5. Dehidrasi (tubuh akan mengalami dehidrasi menyebabkan cairan diotak akan menurun, pengangkutan oksigen yang seharusnya mengalir keotak berkurang. Akibatnya sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang.

6. Darah menjadi lebih pekat.

7. Degupan jantung semakin meningkat.

8. Meningkatkan risiko kanser usus, kanser pundi kencing dan kanser payudara.

9. Menganggu fungsi ginjal, ini kerana air sangat penting untuk mencegah penyakit batu karang. (minum air secukupnya maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah luruh bersama air kencing)

10. Kulit menjadi kusam, ini kerana kurang minum air menyebabkan aliran darah dalam kapilari dikulit juga tidak maksimal.

Tengok tu. Banyak kan keburukan dia.
So sekarang, jom kita cuba praktikkan minum air 13 Liter sehari.
InsyaAllah boleh :)

Thanks for reading my entries 😍

Apr 17, 2017

5 Tips Mengatasi Stress

 

Stress.
Semua orang alami stress kan ?
Dan ada juga yang baca artikel ni pun sedang stress.
Takpe. Korang senyum, kosongkan minda dan lupakan sekejap masalah ataupun perkara yang membuatkan korang stress tu.
Tak boleh jugak ?
Kalau tak boleh, korang kena baca artikel ni sampai habis.
Moga artikel Miss A kali ni dapat membantu korang :)


Tips Mengatasi Stress :-


1. Tidur Sejenak
Tidur sejenak selama 30 – 45 minit akan menyegarkan tubuh kembali. Orang-orang ternama yang memanfaatkan tidur siang untuk menangani stres adalah John F. Kennedy, Thomas Edison dan Salvador Dali.

2. Pengurutan
Anda boleh mengunjungi seorang pakar urut profesional ataupun meminta pasangan atau seorang sahabat untuk mengurut otot-otot leher dan bahu anda.

3. Mengekspresikan diri secara artistik
Jadilah orang yang kreatif dan alihkan energi anda secara positif. Anda boleh cuba untuk belajar acting(cehh) haha, atau memainkan alat muzik, mengambil gambar, melukis, menulis puisi ataupun menyanyi. Muzik adalah media pereda stres yang sangat baik. Memainkan alat muzik atau cuma sekadar mendengar muzik sangat membantu untuk melegakan stres.

4. Kerap ketawa
Cara ini bukan rahsia lagi. Tertawa boleh menyebabkan stres yang ada hadapi menjadi lebih ringan. Sentiasa tunjukkan ekspresi yang menyenangkan diwajah anda. Cuba la tengok rancangan yang dapat membuatkan anda ketawa :)

5. Bersikap lembut terhadap diri sendiri
Sama ada disedari atau tidak, sebenarnya kita secara terus-menerus berbicara kepada diri kita sendiri. Berbicara kepada diri sendiri menunjukkan perilaku dan citra diri. Anda boleh mengubah kedua-dua perkara tersebut melalui tutur kata yang positif kepada diri anda sendiri. Malahan tutur kata tersebut boleh menyebabkan perubahan terhadap proses kimia tubuh yang menguntungkan, dengan cara mengaktifkan sistem saraf yang menimbulkan relaksasi. Sebaliknya, tutur kata yang negatif kepada diri sendiri akan menyebabkan rangsangan terhadap sistem saraf simpatik dan menyebabkan tubuh berasa kelelahan.

Semoga berjaya atasi masalah stress guys :)
Thanks for reading my entry ;D

Apr 11, 2017

Kegunaan Dan Manfaat Ais Untuk Kecantikan

 

Siapa nak cantik angkat tangan sekarang ! hehe. Okay sekarang ni Miss A nak share satu artikel untuk menjadikan kulit korang semua cantik berseri. Tak perlu tukar-tukar pencuci muka dah lepas ni. hehe.

Sebenarnya , kulit saya sendiri bukannya flawless sangat. Tapi Alhamdulillah, lepas amalkan letak-letak ais kiub dekat muka, jerawat dah kecut and kulit pun rasa lembut sangat. Saya tahu pasal kebaikan ais ni pun sebab baca "Rahsia Kecantikan Artis Korea" dalam majalah KLIK! haha


MENGECILKAN RUANG PORI-PORI
Menurut majalah i-SIHAT.  ais dikatakan penawar paling berkesan untuk mengecilkan ruang pori-pori yang terbuka luas. Caranya ialah, korang just balutkan ketulan ais batu dengan sehelai tuala, then tekapkan jer balutan ais tadi di muka. Ingatan keras supaya korang jangan pulak memandai-mandai gi gosok muka tu dengan tuala tadi taw, tapi TEKAP kan sahaja yea? Tujuan tak bagi korang gosok dengan towel tadi sebabnya kulit muka kita ni licin dan sensitive, nanti kalau tengah gosok tetiba rasa pedih haa, susah pulak. Okay, tekapkan terutama ruang yang jelas pori-porinya macam kat area pipi berhampiran dengan hidung tu kan. 5 minit jer pun muka dah segar dah.

MENGUBATI MATA SEMBAB
Masalah mata sembab selalunya timbul bila kita tak cukup tidur, terlalu lama menggunakan gajet atau lepas menangis teruk. Okeh, so now kalau korang rasa susah sangat nak bukak mata tu yang boleh mengganggu kerja atau kuliah korang, mudah jer nak atasi masalah ni. Cuma perlu bungkuskan beberapa ketulan ais batu dengan tuala macam tadi, pastu gosok perlahan-lahan di bahagian mata korang terutama area bawah mata dan kelopak mata.. Kesejukan ais ni dikatakan boleh memberi kesan yang lebih menenangkan pada mata korang yang letih tu. Ini baru betul bak kata pepatah, "sejuk mata memandang." Hikhikhik.
ATASI JERAWAT
Dah guna macam-macam produk tapi bengkak jerawat still tak surut-surut? Korang wajib try cara ni, ambil sahaja seketul ais batu dan tak perlu dibalut, then with gentle and care you gosok ais tadi pada bengkak jerawat yang timbul. Menurut penulis Noreen Tajuddin dalam article nya "Mandi Ais Untuk Lebih Cantik",  penggunaan ice cube ni actually bukan setakat membantu dalm mengurangkan bengkak dan kemerahan jerawat tadi, plus ais ni pun dapat seimbangkan kadar minyak berlebihan pada wajah taw.
MENGURANGKAN BULU HALUS PADA WAJAH
Bulu-bulu halus pada wajah terhasil akibat hormon dalam badan. So jangan bimbang kalau korang (terutama perempuan) yang banyak bulu roma halus pada muka. Rawatannya sama sahaja iaitu dengan menggunakan ais sama ada korang nak gosokkan ice cube tu pada muka atau cuci muka dengan air sejuk. Memang menyegarkan sangat sangat tau.
MENGANJALKAN DAN MELEMBUTKAN KULIT WAJAH
Bagi mereka yang betul-betul menjaga kecantikan wajah, untuk mendapatkan kulit wajah yang anjal dan lembut bolehlah ulang kaedah menekap, menggosok serta mencuci muka dengan ais batu atau air sejuk sebanyak 3 kali seminggu. Hasilnya korang rasa lah sendiri. Okeh?
Haaa tengok, banyak kan manfaat yang korang boleh dapat.
Apa tunggu lagi, jom amalkan :)  
sourceSINI

Apr 2, 2017

10 Sikap Positif Yang Menuju Kebahagiaan

 

Berikut ini 10 sikap positif yang perlu anda amalkan agar anda mempunyai hidup yang bahagia.
1. Bebaskan Rasa Kuatir dan Ketakutan
Ketakutan dan kekuatiran hanyalah imaginasi fikiran akan suatu kejadian di masa depan yang blum tentu terjadi, kebanyakan hal-hal yang anda kuatirkan dan takutkan tak pernah terjadi! It ‘s all only in your mind.

2. Buanglah Dendam
Dendam dan amarah yang disimpan hanya akan menyedut tenaga diri anda dan hanya mendatangkan keletihan jiwa, BUANGLAH!!

3. Berhentilah Mengeluh
Mengeluh bererti selalu tak menerima apa yang ada saat ini, secara tak sedar anda membawa-bawa beban negatif.

4. Bila Ada Masalah, Selesaikan Satu Persatu
Hanya inilah cara menangani setiap persoalan satu demi satu.

5. Tidurlah dengan Nyenyak
Semua masalah tak perlu dibawa semasa tidur. Hal tersebut buruk dan tidak sihat, biasakanlah tidur dengan selesa.

6. Jauhi Hal Orang Lain
Biarkan masalah orang lain menjadi urusan mereka sendiri. Mereka mempunyai cara sendiri untuk menangani setiap masalahnya.

7. Hiduplah Pada Saat ini, Bukan Masa Lalu
Nikmati masa lalu sebagai kenangan, Jangan bergantung padanya. Konsentrasilah hidupmu pada kejadian ketika ini, kerana apa yang anda miliki adalah saat ini, bukan semalam, bukan esok. “Be totally present!”

8. Jadilah Pendengar yang Baik
Saat menjadi pendengar, anda belajar dan mendapatkan idea-idea baru yang berbeza dari org lain.

9. Berfikirlah Secara Positif
Rasa kecewa datang dari fikiran negatif. Kembalilah berfikir positif. Bertemanlah dengan orang-orang yang berfikiran positif dan terlibatlah dengan kegiatan-kegiatan yang positif.

10. Sentiasa Bersyukur
Bersyukurlah atas hal-hal kecil yang akan membawa anda kepada perkara-perkara yang lebih besar. Sekecil apapun kurniaan yang anda terima, akan menghasilkan hal-hal besar dan selalu membawa anda kepada kebahagiaan apabila anda bersyukur.

Thanks for reading my entry gaiss.
 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...