ABOUT TIPS ISLAM HEALTH

May 30, 2017

3 Kesan Tidur Lepas Sahur

 

Hai korang.
Macam mana 3 hari berpuasa ?
Mesti best kan. Suasana hari hari biasa dengan bulan puasa lain kan ?
Kelainannya dapat dirasai tak ? hehe

Okey, kembali ke topik kita,
Siapa selalu tidur lepas sahur ? Angkat tangan cepat. hehe
Fyi, tak bagus tau untuk kesihatan korang kalau korang tidur lepas sahur.
Nak tahu, kenapa tak bagus ?
Jom teruskan baca entry ni sampai habis.

-'-

*Mungkin dah ada korang yang dah dapat text ni dari whatsApp group or kat telegram ke, facebook ke. Sebab saya dapat ni pun through whatsApp. Bagi korang yang tak pernah baca text ni. Boleh la teruskan baca sampai habis ye. hihi


"Letih lah bangun sahur awal. Lepas sahur dan subuh mesti terus nak tidur. Berat betul mata" Kata Hanim

"Ada kesan tak kalau tidur lepas sahur?" soal Hanim lagi dengan gaya bersungguh.

Mungkin ramai ada soalan seperi Hamin. Saya pun semasa zaman dahulu, suka juga tidur lepas subuh dan sahur. Tetapi setelah tahu kesan, elak diri dari tidur sudah menjadi satu kemestian.

Dekat bawah ni saya senaraikan 3 kesan tidur selepas bersahur. Jom baca.

3 Kesan Tidur Lepas Sahur

1. Dehidrasi tubuh dan otak. Air tidak diserap tetapi di bawa ke pundi kencing.

2. Makanan yang dimakan tidak diproses seperti sepatutnya. Sisa menjadi toksid. Nutrisi tidak diserap. Pesta keroncng mula berbunyi seawal 10 pagi.

3. Interaksi otak dan usus terganggu. Seperti lebuhraya tiada kenderaan. Sunyi dan sepi.

Kita beria-ria sediakan makanan yang bernutrisi tinggi semasa sahur. Mahu tingkatkan kecergasan dan kecerdasan. Malangnya tidur selepas sahur hapuskan semuanya.

Kalau mengantuk dan perlu tidur, lakukan selepas 4 jam bersahur.

Lepas sahur tu, kalau rasa mengantuk, cuba la tengok-tengok phone ka. Tengok ig Yusuf Iskandar ke Bujibu ke hahaha. Baca novel ke. Apa-apa aktiviti baik yang korang minat asalkan korang tidak tidur lepas sahur.

Entry kali ini ringkas je. hehe.
Terima kasih sudi baca~

sumber : whatsApp group

6 comments:

  1. Terima kasih di atas perkongsian ni.
    Memang selalu tidur pun lepas sahur, huaaaa.
    Kena ubah tabiat tu nampaknya. InshaAllah boleh.

    ReplyDelete
  2. Patutlah no 2 tu selalu terjadi. haha. okay2. pas ni xnak da buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la saya pun macam tu juga sebelum ni. Selalu bangun perut berbunyi hihi.

      Delete
  3. Alamak. Selalu jugak tidur lepas sahur ni. Pasni tak boleh buat dah lah hehe 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa betul tu sis :) kena elakkan :D

      Delete

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...