ABOUT TIPS ISLAM HEALTH

Jul 28, 2017

7 Kesalahan Peniaga Online ( Online Seller )

 

Hai semua. Selamat pagi.
awal pulek update blog hari ni. haha
takpelah, nak buang sarang labah-labah dalam blog ni. haha
Sebab lama tak update 😂😂

Haih, panjang pulak bebel pagi-pagi ni. huhu
Actually, nak story pasal tajuk kat atas tu.
Haa, online seller.
Sekarang ni kalau cakap pasal online seller, mmg famous sekarang kan. Ramai sgt jadi online seller ni. Bagus2 :) Menceburi bidang bisnes. hehe
Mungkin yang tengah membaca posting saya ni pun, online seller.
To be honest, Miss A pun tak terkecuali menjadi seorang peniaga online :)

Okay, kembali pada topik kita,
7 kesalahan peniaga online ?
Apa kesalahan dia ea ?
Kita sebagai peniaga online kena alert tau :)
Okay, jom teruskan pembacaan.

7 KESALAHAN ONLINE SELLER 

  •  POST GAMBAR DAN TAG KAWAN KAWAN
Cara ni kene jaga jaga. Kerana akan buat org menyampah dengan kita. Takkan tiap kali post gambar perlu tag mereka? Silap silap haribulan mereka unfriend/unfollow atau blok anda terus. Tak semua suka bila kita buat macam tu. Kalau nak tag pun boleh, tapi janganlah terlalu kerap. Okay :)

  • TAK PENUHKAN KUOTA FRIENDS DI FB
Friends baru ade 1000 lebih. Alahai sayang, rugi awak tak penuhkan kuota tu. Awak lebih rela tag kawan kawan awak yg tadi tu. Pergi penuhkan kuota friendlist anda, buka page page online shop yg active. Cth lazada, elrah, bella ammara, mcm mcm lagi la yg famous. Add dari situ. Sebab semua yg likes tu ternyata suka cuci mata dengan online clothing :)

  • SINGKATAN PERKATAAN TERLALU BANYAK
Nak berbisnes, elok taip full. Kalau boleh sebijik sebijik. Jangan la terlalu shortform sampai orang nak baca pun terlalu susah.Ini akan lebih memudahkan bakal customer awak baca dan faham apa yang awak nak sampaikan k :)

  • KURANGKAN GUNA TERLALU BANYAK EMOJI DALAM 1 POSTING.
Jangan guna terlalu banyak. Ada setengah penjual, 1 ayat 1 emoji. Allah berpinar orang nak baca posting awak nnti. Miss A cadangkan anda letak emoji pada awal posting atau akhir posting. Haa, senang sikit nak baca.

  • TERLALU KERAP POST GAMBAR PRODUK.
Jangan terlalu kerap post gambar produk. Selang selikan dgn testimoni. Bila orang dah mula tahu kita jual apa, org mesti nak tahu sejauh mana keberkesanan produk yg kita jual. Jadi, buat 1 album khas untuk testimoni produk kita. Setiap hari upload testimoni 2 atau 3 kali. Upload juga setiap aktiviti kita, pergi post barang. Pergi cod. Itu semua utk tmbah kepercayaan customer.

  •  JANGAN 24 JAM POSTING AYAT
awak jual online, tapi setiap masa awak posting ayat sahaja. Macam mana customer nk tahu apa produk yg awak jual? Pagi wish good morning. Tengah hari cerita pasal produk. Malam awak post pasal customer suka bla bla. Tapi awak tak share rupa produk awak. Macam mana mereka nak kenal? Untuk customer beli mereka harus selalu NAMPAK apa yang awak jual :D

  •  NAMA, PROFILE PICTURE, COVER PHOTO
Gunakan nama anda sendiri. Jangan guna nama seperi cahaya salju, cik surihati apa benda semua tu. Sebab orang nanti akan label awak sebagai penipu sebab guna nama cam tu. Kenapa nama penting? Orang mula membeli dgn kepercayaan. Nama awak pun macam tu, ingat mereka yakin nak beli?

Guna profile picture gambar sendiri. Ini untuk meyakinkan customer bahawa mereka membeli dgn trusted online seller. Cth guna gambar bunga matahari, customer nak beli dgn bunga matahari?
Cover photo, gunakan gambar yg melambangkan awak berniaga. Letak gambar produk cantik cantik, edit no handphone awak buh kat gambar.

Done !
Haa, korang semua as online seller(HQ) , stockist, dropship, reseller ke apa. Wajib alert dengan 7 kesalahan di atas ni.
Semoga berjaya dalam dunia business awak-awak semua :)

~TerimaKasihSudiBaca~

source : Facebook

8 comments:

  1. suka sgt dorang private ig.. nk meniaga kena open

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu. syikin kalau tgk ig yang private, rasa malas nak follow. sebab lambat nak approve. huhu

      Delete
  2. One more. Harga. Haritu Indah ada tengok satu instaonline ni, then survey survey dulu, takda harga. dm la terus sebab senang kan. Then dah lah reply sminggu lpas tu, takpa lagi. Ni dia suruh whatsapp pulak untuk lebih lanjut, Indah tanya pasal harga satu produk dia je, bukak nya buat dia pening pening. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syikin pun pernah kena jugak macam ni. Sepatutnya online seller kena letak harga siap-siap kan. senang cust nak refer. Ni kena dm dulu ape semua. penat je. huhu

      Delete
  3. yang sukaa tag tu paling tak sukaaa :p

    ReplyDelete

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...